Διψήφια αύξηση τιμών στα 5άστερα ξενοδοχεία

Διψήφια αύξηση τιμών στα 5άστερα ξενοδοχεία

Αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες, καταγράφει η τελευταία έρευνα του ειδικευμένου στον τουρισμό συμβουλευτικού οίκου Mabrian

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήσεις στις τιμές των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, σε όλες τις κατηγορίες, καταγράφει η τελευταία έρευνα του ειδικευμένου στον τουρισμό συμβουλευτικού οίκου Mabrian. Η μέση αύξηση για την περίοδο από 1 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου σε σχέση με πέρυσι, έτος κατά το οποίο είχαν επίσης αυξηθεί οι τιμές σε σχέση με το 2019, υπολογίζεται στο 11% για τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων και από 2% έως 5% στα χαμηλότερης κατηγορίας. Ωστόσο, στα υψηλής ζήτησης συγκροτήματα, και ειδικά σε εκείνα που δεν λειτουργούν μέσω τουριστικών πρακτόρων και οργανωμένων γκρουπ, οι αυξήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, από 20% έως και 30%, αναφέρουν στην «Κ» πηγές της αγοράς.

Διψήφια αύξηση τιμών στα 5άστερα ξενοδοχεία-1

Αυξημένες και οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα και μάλιστα σε σύγκριση και με το 2019.

Οσον αφορά τις διαδικτυακές αναζητήσεις για διακοπές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη από χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά και των ΗΠΑ, η Κροατία, το Μαυροβούνιο και η Ελλάδα βρίσκονται στην κορυφή της σχετικής κατάταξης. Για την Ελλάδα ισχυρότερες αγορές εισερχόμενου τουρισμού είναι, σύμφωνα με την Mabrian, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, ενώ Γερμανία και Γαλλία δείχνουν ισχυρή προτίμηση στην Κροατία, η οποία φέτος εμφανίζεται ως ο ισχυρότερος ανταγωνιστής της Ελλάδας.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το ότι με βάση τα στοιχεία της Mabrian το μέσο διάστημα διαμονής στην Ελλάδα εμφανίζεται μειωμένο από πέρυσι, γεγονός που αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών, οι οποίες είναι οι υψηλότερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη για τα συγκροτήματα 5 αστέρων και συγκεκριμένα στα 310 ευρώ. Να σημειωθεί πως οι τιμές αυτές αφορούν τον μέσο όρο όλου του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου και δεν είναι αντιπροσωπευτικές, όπως προαναφέρθηκε, ξενοδοχείων σε προορισμούς με υψηλή ζήτηση. Εκεί καταγράφονται για την περίοδο από τα τέλη Ιουλίου έως και τον Αύγουστο μέσες τιμές πλησίον των 1.000 ευρώ ημερησίως και άνω, εξηγούν πηγές της αγοράς στην «Κ».

Εν τω μεταξύ, οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα θα είναι φέτος κατά 25% αυξημένες συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, ο οποίος συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ενωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA). «Το 2022 θα έχουμε 5.000 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά νησιά και στα λιμάνια», δήλωσε ο υπουργός επικαλούμενος στοιχεία της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος. «Στόχος μας είναι να έχουμε κρουαζιέρα και τους 12 μήνες του χρόνου, επομένως διαπραγματευόμαστε εδώ στη Γένοβα με μεγάλους παίκτες της αγοράς, ώστε να έχουμε θεματικό τουρισμό για τις κρουαζιέρες και τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο», επεσήμανε. Αναφερόμενος στο ζήτημα των ενδεχόμενων επιπτώσεων της ελληνοτουρκικής έντασης στον τουρισμό, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει κανένα σύννεφο απειλών που να μπορεί να κρύψει τον ήλιο από τα ελληνικά νησιά». «Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες και ταξιδιώτες προτιμούν τα ελληνικά νησιά φέτος για τις διακοπές τους και αφήνουν εδώ το συνάλλαγμά τους», προσέθεσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή