Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

Επέστρεψαν στα κέρδη οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άφησαν χθες πίσω τους την πιο παρατεταμένη υποχώρηση που έχουν γνωρίσει μετά τον Μάρτιο του 2020 και κατέγραψαν κέρδη, περιμένοντας τις κρίσιμες ανακοινώσεις της Federal Reserve, αλλά προπαντός το νέο εργαλείο με το οποίο σχεδιάζει η ΕΚΤ να τιθασεύσει τις αποδόσεις των ομολόγων και να αποτρέψει μια νέα κρίση χρέους. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι καλεί τις επιτροπές στους κόλπους της να δημιουργήσουν νέο εργαλείο για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές ομολόγων, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,4%.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου κατέγραψε άλμα 2,9%, καθώς η Ιταλία θα είναι η κατ’ εξοχήν κερδισμένη αν η ΕΚΤ επιστρατεύσει αποτελεσματικά εργαλεία που θα ανακόψουν την άνοδο των αποδόσεων του κρατικού χρέους. Στην άνοδο ακολούθησαν, άλλωστε, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με κέρδη 1,20% και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 1,36%, όπως άλλωστε και τον δείκτη CAC40 που έκλεισε με κέρδη 1,35%.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στη στήριξη της ΕΚΤ.

Η συντονισμένη άνοδος των μετοχών συνόδευσε την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, που έκαναν ράλι, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στη στήριξη της ΕΚΤ. Οπως επισήμανε ο Πιερ Βερέ, αναλυτής στην ActiveTrades, οι επενδυτές «δείχνουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η ΕΚΤ είναι πρόθυμη να διατηρήσει τη σταθερότητα στις αγορές πίστωσης τώρα που ετοιμάζεται να αποσύρει τα μέτρα στήριξης». Ο ίδιος τονίζει ότι το γεγονός πως ήδη αλλάζει η πορεία της αγοράς, αποτελεί μείζονα θετική εξέλιξη για τους επενδυτές σε μετοχές της Ε.Ε. Δεν λείπουν, πάντως, οι επιφυλακτικοί παράγοντες της αγοράς, όπως ο Λορέντζο Κοντόνιο, ιδρυτής της συμβουλευτικής LC Macro Advisers, που λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου της κ. Λαγκάρντ τόνιζε ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ θα επιχειρήσει να επαναλάβει την αποτελεσματική υπόσχεση του προκατόχου της, Μάριο Ντράγκι, και να επαναφέρει την ηρεμία στις αγορές ομολόγων με το δικό της «ό,τι κι αν χρειαστεί». Ο ίδιος προεξοφλεί, πάντως, πως οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά αν δεν είναι αποτελεσματικό το εργαλείο που υπόσχεται.

BLOOMBERG, REUTERS

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT