Αντέχουν οι μικρομεσαίες εταιρείες

Αντέχουν οι μικρομεσαίες εταιρείες

Οι υψηλές τιμές και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες ασκούν ισχυρές πιέσεις στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πάντως για την ώρα εμφανίζουν μεγάλες αντοχές και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας.

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υψηλές τιμές και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες ασκούν ισχυρές πιέσεις στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πάντως για την ώρα εμφανίζουν μεγάλες αντοχές και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας. Βιομηχανία και εμπόριο είναι οι κλάδοι που φαίνεται να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση, ενώ μεταξύ των μικρομεσαίων πιο εκτεθειμένες φαίνεται να είναι οι μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή οι επιχειρήσεις με πάνω από 10 και κάτω από 50 εργαζομένους και ετήσιο τζίρο κάτω από 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα συγκυρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για το α΄ εξάμηνο του 2022 που διενήργησε η Εθνική Τράπεζα, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ΜμΕ οδηγήθηκε σε πτώση 11 μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, στις 13 μονάδες από τις 24 το β΄ εξάμηνο του 2021, με την ανησυχία να εντοπίζεται κυρίως στις ρευστές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παράλληλα, το ποσοστό των επιχειρήσεων με στόχο ανάπτυξης μειώθηκε σε 57% (από 62% το προηγούμενο εξάμηνο), κυρίως καθώς κάποιες ΜμΕ προσάρμοσαν τη στρατηγική τους από επεκτατική σε σταθεροποιητική (χωρίς ωστόσο να οδηγούνται σε κατάσταση επιβίωσης). Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι δείκτες παραμένουν υψηλότερα από τις τιμές που είχαν κατά τις περιόδους της οικονομικής κρίσης ή της πανδημίας, δείχνει ότι η κατάσταση, αν και δύσκολη, παραμένει διαχειρίσιμη σε αυτή τη φάση.

Το 41% των ελληνικών ΜμΕ δηλώνει άμεσο αντίκτυπο από τον πόλεμο, με σχεδόν το ήμισυ αυτών να αναφέρει έντονη επίδραση. Σε επίπεδο κλάδων, η πίεση είναι εντονότερη σε βιομηχανία και εμπόριο, με το 50% των ΜμΕ σε αυτούς τους κλάδους να δηλώνουν ευθέως εκτεθειμένες στη συγκυρία (έναντι ποσοστού 25%-30% στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών).

Σε βιομηχανία, εμπόριο οι μεγαλύτερες πιέσεις, λόγω ακριβών και δυσεύρετων πρώτων υλών.

Οι πιέσεις που δέχονται οι ΜμΕ αποτυπώνονται έντονα στις συνθήκες ζήτησης (οι οποίες αποτελούν βασικό προσδιοριστικό παράγοντα του δείκτη εμπιστοσύνης). Συγκεκριμένα, ο δείκτης τρέχουσας ζήτησης κατέγραψε μείωση 21 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, με την πτώση να είναι εντονότερη στις κατασκευές (-54 μονάδες) και στο εμπόριο (-28 μονάδες). Προς τα κάτω έχουν αναθεωρηθεί και οι προσδοκίες για την εξέλιξη της ζήτησης το επόμενο εξάμηνο, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης καταγράφει μείωση 12 μονάδων έναντι του προηγούμενου εξαμήνου, με την πτώση να είναι εντονότερη στον κλάδο του εμπορίου (-25 μονάδες). Σημειώνεται ότι η βιομηχανία ξεχωρίζει θετικά, καθώς είναι ο μόνος κλάδος που αναμένει αύξηση της ζήτησης (+4 μονάδες).

Παρά την αντίξοη συγκυρία, το ποσοστό των επιχειρήσεων με έντονα προβλήματα ρευστότητας παραμένει στο ιστορικό χαμηλό του 9%, ενώ παράλληλα το αδύναμο κομμάτι του τομέα που βρίσκεται σε κατάσταση επιβίωσης παραμένει κοντά στο 15% (έναντι 35% στην αιχμή της πανδημίας και 45% στην κορυφή της κρίσης). Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1/4 των ΜμΕ σχεδιάζει να προχωρήσει σε προσλήψεις εργαζομένων το επόμενο εξάμηνο.

Από πλευράς μεγέθους, άμεσα εκτεθειμένο στις επιπτώσεις του πολέμου είναι το 32% των πολύ μικρών επιχειρήσεων (λιγότεροι από 10 εργαζόμενοι), το 54% των μικρών επιχειρήσεων και το 39% των μεσαίων επιχειρήσεων (50-250 εργαζόμενοι).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή