Έργα ΣΔΙΤ αξίας 2 δισ. αναμένονται το β΄ εξάμηνο

Έργα ΣΔΙΤ αξίας 2 δισ. αναμένονται το β΄ εξάμηνο

Σειρά νέων διαγωνισμών έργων ΣΔΙΤ συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ εκτιμούν οι κατασκευαστικές εταιρείες ότι θα δημοπρατηθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Σειρά νέων διαγωνισμών έργων ΣΔΙΤ συνολικού ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ εκτιμούν οι κατασκευαστικές εταιρείες ότι θα δημοπρατηθούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2022. Με τον τρόπο αυτό θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ΣΔΙΤ που έχει εκπονηθεί και υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει σε αξία τα 5 δισ. ευρώ.

Στη λίστα των προς δημοπράτηση έργων περιλαμβάνονται οδικά και κτιριακά έργα, όπως επίσης και φράγματα. Με δεδομένο πάντως το μεγάλο διάστημα ωρίμανσης, εκτιμάται ότι οι αναθέσεις θα ολοκληρωθούν εντός του 2024. Από τα οδικά έργα ξεχωρίζουν δύο ΣΔΙΤ για τους άξονες Δράμα – Αμφίπολη και Θεσσαλονίκη – Εδεσσα. Το πρώτο έργο είναι προϋπολογισμού της τάξεως των 275 εκατ. ευρώ και το δεύτερο, 300 εκατ. ευρώ.

Σημαντικού μεγέθους είναι επίσης τα κτιριακά έργα, καθώς θα δημοπρατηθούν διαγωνισμοί για την κατασκευή και διαχείριση πέντε αστυνομικών μεγάρων σε Πάτρα, Λευκάδα, Καρδίτσα, Βέροια και Αλεξανδρούπολη, κόστους της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προς δημοπράτηση βρίσκονται και τα δύο νέα δικαστικά μέγαρα σε Θεσσαλία και Κρήτη, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ. Ηδη το υπ. Δικαιοσύνης έχει προκηρύξει έναν ακόμα διαγωνισμό ΣΔΙΤ, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης και την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων στις πόλεις των Σερρών, της Εδεσσας και του Κιλκίς. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η «Αβαξ», η «Ακτωρ Παραχωρήσεις», η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα των Intrakat – Redex (όμιλος Κοπελούζου), η «Μηχανική», η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ και εκείνη των ΤΕΚΑΛ – JCC (Λίβανος).

Στη λίστα των προς δημοπράτηση έργων περιλαμβάνονται οδικά και κτιριακά έργα, όπως επίσης και φράγματα.

Νέοι διαγωνισμοί αναμένονται επίσης για την κατασκευή των φραγμάτων Ενιπέα στα Φάρσαλα και Ταυρωνίτη στα Χανιά, ενώ μέσω ΣΔΙΤ θα προωθηθεί και το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν δημοπρατηθεί τα έργα για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής και το φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται επίσης τρεις ακόμα διαγωνισμοί ΣΔΙΤ, ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών και εκπαιδευτικών υποδομών σε Κρήτη, Θεσσαλία και Θράκη, καθώς έχουν προκηρυχθεί προ διετίας. Το μεγαλύτερο έργο προωθείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και είναι ύψους της τάξεως των 230 εκατ. ευρώ. Προβλέπει την κατασκευή 3.000 φοιτητικών εστιών, εκ των οποίων οι 2.000 θα βρίσκονται στο Ρέθυμνο και οι υπόλοιπες 1.000 στο Ηράκλειο. Το έργο διεκδικούν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ακτωρ Παραχωρήσεις, Αβαξ, Archirodon, Intrakat και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – ΑΤΕΣΕ. Ο ανάδοχος θα αναλάβει την εκμετάλλευση των ακινήτων για τα προσεχή 30 χρόνια.

Προς υπογραφή οδεύει επίσης το έργο ΣΔΙΤ για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος – Νεάπολη, ύψους 360 εκατ. ευρώ, όπου προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχθεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ακτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat, όπως επίσης το ΣΔΙΤ του άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη, 250 εκατ. ευρώ, με προσωρινό ανάδοχο το σχήμα Ακτωρ Παραχωρήσεις – Intrakat και το έργο της νέας υπερυψωμένης Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (flyover), ύψους 373 εκατ. ευρώ, με προσωρινό ανάδοχο την κοινοπραξία Μυτιληναίος – Αβαξ.

Σε διάφορα διαγωνιστικά στάδια βρίσκονται τρία ακόμα σημαντικά έργα ΣΔΙΤ: η ανάπλαση της ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη, το νέο κτίριο της Γεν. Γραμματείας του υπ. Υποδομών και η Πολιτεία Καινοτομίας στην έκταση της πρώην ΧΡΩΠΕΙ στο Φάληρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT