Τουρκία: 26 λίρες/δολ. το 2023 βλέπει η Capital Economics

Τουρκία: 26 λίρες/δολ. το 2023 βλέπει η Capital Economics

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Capital Economics για την τουρκική λίρα, που από τις αρχές Μαΐου έχει υποτιμηθεί 15% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 17 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις της Capital Economics για την τουρκική λίρα, που από τις αρχές Μαΐου έχει υποτιμηθεί 15% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται στις 17 τουρκικές λίρες προς ένα δολάριο. Η Capital Economics προβλέπει πως το τουρκικό νόμισμα θα υποχωρήσει περαιτέρω στη διάρκεια του έτους έως και στις 24 λίρες προς ένα δολάριο, με τη διολίσθησή της να συνεχίζεται και το 2023 φτάνοντας τις 26 λίρες προς το δολάριο. Αιτία, σύμφωνα πάντα με την Capital Economics, είναι η επιδείνωση των εξωτερικών συνθηκών γενικότερα για τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών μετά τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε περιοριστική νομισματική πολιτική και την αντίδραση των επενδυτών, που αποφεύγουν την ανάληψη κινδύνου όπως κατέδειξαν τις τελευταίες ημέρες οι μεγάλοι κραδασμοί και οι πτώσεις στις διεθνείς αγορές. Δεδομένης, όμως, της ιδιαίτερα επιβαρυμένης θέσης της Τουρκίας, οι εξελίξεις πλήττουν περισσότερο το νόμισμά της σε σύγκριση με το πλήγμα που δέχονται άλλα νομίσματα αναδυόμενων. Πρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας είναι, άλλωστε, η συνεχιζόμενη εκτόξευση των τιμών των εμπορευμάτων, καθώς καταφέρει πλήγμα στα νομίσματα χωρών που εισάγουν μεγάλο όγκο εμπορευμάτων όπως η Τουρκία. Πέραν, πάντως, των εξωγενών παραγόντων, η Capital Economics επισημαίνει πως η κακοδαιμονία του τουρκικού νομίσματος οφείλεται και πάλι σε καθοριστικό βαθμό στις παθογένειες της τουρκικής οικονομίας και στην ανορθόδοξη νομισματική και οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Περαιτέρω διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος αναμένει ο διεθνής οίκος.

Ενώ το νόμισμα εξακολουθεί να διολισθαίνει και ο πληθωρισμός να βρίσκεται στο δυσθεώρητο 73,5%, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε και την περασμένη εβδομάδα την υπόσχεσή του για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, ενώ τις ίδιες ημέρες ο Σαχάπ Καβτσίογλου, διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας και πιστός σύμμαχος του κ. Ερντογάν, τόνισε πως «δεν είναι απαραίτητο να αυξήσουμε κι εμείς τα επιτόκια επειδή τα αυξάνουν άλλες κεντρικές τράπεζες». Ετσι η Capital Economics προεξοφλεί ότι θα παγιωθεί ο πληθωρισμός στα σημερινά ιλιγγιώδη επίπεδα και θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, καθώς τα πραγματικά επιτόκια είναι σε αρνητικά επίπεδα και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα πολύ καιρό ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή