Βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Βαριές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συντονισμένες αυξήσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών Αγγλίας και Ελβετίας μόνο λίγες ώρες μετά την επιθετική κίνηση της Federal Reserve επανέφεραν χθες στην αγορά την ανησυχία για την οικονομική ανάπτυξη και την απειλή της ύφεσης. Η απαισιοδοξία έδωσε τέλος στο ράλι που είχε προηγηθεί την Τετάρτη και οδήγησε σε νέα πτώση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 είχε ήδη δεχθεί πιέσεις από την αρχή της συνεδρίασης μετά την κίνηση της Fed, αλλά υποχώρησε περαιτέρω μετά την ανακοίνωση της τράπεζας της Ελβετίας ότι αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 μ.β. Κατέγραψε, έτσι, απώλειες 2,5% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Ελβετίας, ο δείκτης SMI έκλεισε με απώλειες 2,86%, καταγράφοντας, πάντως, μικρότερες απώλειες από τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά με τις ελβετικές τράπεζες UBS και Credit Suisse να καταγράφουν πτώση 4,95% και 6% αντιστοίχως. Οι ελβετικές μετοχές υποχώρησαν εν ολίγοις στα χαμηλότερα επίπεδα του από τον Δεκέμβριο του 2020.

Με πτώση 2,5% ο EuroStoxx 600 υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Σε πτωτική πορεία από την αρχή της συνεδρίασης, άλλωστε, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε περισσότερο από 3% μόλις ανακοίνωσε τη νέα αύξηση επιτοκίων, την πέμπτη μέσα σε περίπου έξι μήνες, η τράπεζα της Αγγλίας και έκλεισε με απώλειες 3,14%. Ομοίως ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 3,31%, όπως και ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου που έκλεισε με πτώση 3,32%. Με μικρότερες, αλλά πάντως σημαντικές απώλειες 2,39% έκλεισε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού. Μεγάλη πτώση πάνω από 3% κατέγραφαν χθες και οι βασικοί δείκτες της Wall Street. Ερμηνεύοντας την επιθετική αντίδραση των αγορών, η Σίλβια Γκαρσία Καστάνο, επικεφαλής του τομέα επενδύσεων στην Tressis στη Μαδρίτη, τόνισε πως «η Fed προχώρησε στην αναμενόμενη κίνηση, αλλά ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπως και η ανησυχία για το πώς θα επηρεαστεί η ανάπτυξη». Η ίδια προβλέπει πως «η αστάθεια θα είναι μεγάλη τους επόμενους μήνες, αλλά δεν πρόκειται να δούμε μια επανάληψη της κρίσης του 2008, καθώς οι επιχειρήσεις είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και οι κεντρικές τράπεζες θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν στήριξη, έστω και λιγότερη και με διαφορετικό τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή