Αγωγή κατά του Ελον Μασκ από επενδυτή κρυπτονομισμάτων

Αγωγή κατά του Ελον Μασκ από επενδυτή κρυπτονομισμάτων

Τον κατηγορεί για απάτη 258 δισ. δολ. μέσω πυραμίδας με το dogecoin

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σωρεία προβλημάτων έχουν συσσωρευθεί για τον επικεφαλής της Tesla Ελον Μασκ το τελευταίο διάστημα, καθώς τώρα έρχεται αντιμέτωπος με μήνυση πολλών δισ. δολαρίων για απάτη με τη μέθοδο της πυραμίδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, o δισεκατομμυριούχος μηνύθηκε για απάτη ύψους 258 δισ. δολ. την περασμένη Πέμπτη από έναν επενδυτή dogecoin, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι έχει στήσει ένα σύστημα «πυραμίδας» για την υποστήριξη του κρυπτονομίσματος. Με αγωγή που κατέθεσε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο ενάγων Κιθ Τζόνσον κατηγόρησε τον Μασκ, την εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla και την εταιρεία διαστημικού τουρισμού SpaceX για απάτη, επειδή διαφήμιζαν το dogecoin και αύξησαν την τιμή του ενώ στη συνέχεια άφησαν την τιμή να πέσει. Υπενθυμίζεται πως ο Μασκ είναι διευθύνων σύμβουλος τόσο της Tesla όσο και της SpaceX.

«Οι κατηγορούμενοι γνώριζαν από το 2019 ότι το dogecoin δεν είχε καμία αξία ακόμη, παρ’ όλα αυτά προώθησαν το dogecoin για να επωφεληθούν από τις συναλλαγές του», ανέφερε η καταγγελία. «Ο Μασκ χρησιμοποίησε το βάθρο του ως πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο για να λειτουργήσει και να χειραγωγήσει το σχέδιο πυραμίδας dogecoin για κέρδος, δημοσιότητα και διασκέδαση». Η καταγγελία συμπεριλαμβάνει, επίσης, σχόλια από τον Γουόρεν Μπάφετ, τον Μπιλ Γκέιτς και άλλους που αμφισβητούν την αξία του κρυπτονομίσματος. Οπως μεταδίδει το Reuters, o κ. Τζόνσον ζητάει αποζημίωση 86 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύει τη μείωση της αξίας του dogecoin από τον Μάιο του 2021. Θέλει επίσης να εμποδίσει τον Μασκ και τις εταιρείες του να προωθήσουν το dogecoin, ζητώντας από το δικαστήριο να αναγνωρίσει ότι η επένδυση στο dogecoin είναι τζόγος. Υπενθυμίζεται πως η Tesla τον Φεβρουάριο του 2021 είπε ότι είχε αγοράσει bitcoin αξίας 1,5 δισ. δολ. και για μικρό χρονικό διάστημα το αποδεχόταν ως πληρωμή για τα οχήματά της.

Ο ενάγων ζητάει αποζημίωση 86 δισ. δολαρίων, που αντιπροσωπεύει τη μείωση της αξίας του Dogecoin από τον Μάιο του 2021.

Στο μεταξύ, ενώ η διαδικασία εξαγοράς του Twitter από τον Ελον Μασκ έναντι 44 δισ. δολαρίων βρίσκεται (μετ’ εμποδίων) σε εξέλιξη, ο επιχειρηματίας αποφάσισε μέσα στην εβδομάδα να εμφανιστεί ενώπιον των εργαζομένων της πλατφόρμας, να απαντήσει στα ερωτήματά τους και γενικότερα να τους πει τις σκέψεις και προθέσεις του για το μέλλον της πλατφόρμας. Οπως μεταδίδει το CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της Space X κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης, απαντώντας στην ερώτηση γιατί επέλεξε το Twitter, δήλωσε: «Λατρεύω το Twitter, πολλά από αυτά που μαθαίνω τα μαθαίνω στο Twitter».

Ως προς τον στόχο που έχει για το μέσο, τον προσδιόρισε στο 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες καθημερινά. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που έχει ανακοινώσει το Twitter το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχε 229 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες καθημερινά. Επιπλέον ο Μασκ πρόσθεσε στον στόχο και μια ηθική διάσταση, αναφέροντας πως θα θεωρούσε επιτυχημένο το μέσο εφόσον συμβάλει στον πολιτισμό και στη συναίσθηση. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο απολύσεων, ο Μασκ απάντησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, προσθέτοντας ωστόσο: «Εξαρτάται. Η εταιρεία πρέπει να είναι υγιής. Αυτή τη στιγμή το κόστος υπερβαίνει τα έσοδα». Στη συνέχεια έκανε λόγο για απαιτούμενο εξορθολογισμό στον αριθμό του προσωπικού, διαφορετικά το Twitter δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί. Ολοκληρώνοντας την αναφορά του στο θέμα των απολύσεων, τόνισε ότι «όποιος συνεισφέρει στην εταιρεία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή