Αύξηση κερδών με 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα

Αύξηση κερδών με 4 ημέρες εργασίας την εβδομάδα

Ποιες εταιρείες εφάρμοσαν επιτυχημένα το νέο εργασιακό μοντέλο χωρίς να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Αλις Γουίλ και η ομάδα της στην εταιρεία μάρκετινγκ του κλάδου τροφίμων και ποτών Lux, με έδρα το Εδιμβούργο, αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια τετραήμερη εργάσιμη εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2020 επέλεξαν να μην ενημερώσουν τους πελάτες τους για το νέο εργασιακό μοντέλο ως έναν τρόπο αποτίμησης της αποτελεσματικότητας του σχεδίου, όπως ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στο αμερικανικό ενημερωτικό δίκτυο CNBC.

Αυτός ήταν ένας από τους βασικούς δείκτες απόδοσης που χρησιμοποίησε η Lux για να μετρήσει την επιτυχία του εγχειρήματος πέραν της παραγωγικότητας, ενώ για να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας των πελατών εφάρμοσε ένα εναλλακτικό μοτίβο βαρδιών.

Και αυτό μεταφράζεται στο ότι ορισμένοι εργάζονταν από Δευτέρα έως Πέμπτη, ενώ άλλοι υπάλληλοι από Τρίτη έως Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία Lux κατέστησε την τετραήμερη εβδομάδα μόνιμο χαρακτηριστικό της, καταχωρίζοντάς την σε συμβάσεις εργαζομένων, από τον Ιανουάριο του 2022.

Υψηλότερη παραγωγικότητα

Η μετάβαση στην 4ήμερη εβδομάδα έδειξε ότι δεν έχει να κάνει με το πόσες ώρες αφιερώνεις, αλλά με το πόσο εστιάζεις στα αποτελέσματα.

Από τότε που η εταιρεία άρχισε για πρώτη φορά την εφαρμογή του πειράματος, τα κέρδη της εκτινάχθηκαν κατά 30%, ενώ η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 24%. Η Lux χρησιμοποίησε λογισμικό παρακολούθησης χρόνου για να μετρήσει την παραγωγικότητα, διαπιστώνοντας ότι, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως οι υπάλληλοί της απασχολούνταν λιγότερες ώρες, η κερδοφορία της η πραγματική είχε ενισχυθεί.

Αναφορικά με την Αλις Γουίλ, η μετάβαση σε μια τετραήμερη εβδομάδα έδειξε ότι «δεν έχει να κάνει με το πόσες ώρες αφιερώνεις, αλλά με το πόσο εστιάζεις στα αποτελέσματα».

Αν και το εν λόγω μοντέλο φάνταζε ριζοσπαστικό προ μερικών ετών, σήμερα και μετά την πανδημία του κορωνοϊού η ζήτηση και η συζήτηση γι’ αυτό εντείνονται, όπως αναφέρει το CNBC.

Ηδη από το μακρινό 1922, η αυτοκινητοβιομηχανία Ford Motor Company πειραματίστηκε με τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας σε πέντε από έξι ημέρες και το πλαίσιο μονιμοποιήθηκε το 1926. Στην Ισλανδία, όπου δοκιμάστηκε για χρόνια η μειωμένων ωρών εργάσιμη εβδομάδα μεταξύ του 2015 και του 2019, χαιρετίστηκε ως «σαρωτική επιτυχία».

Η χώρα καθιέρωσε ένα μόνιμο πλαίσιο μειωμένων ωρών απασχόλησης το 2021 στο δημόσιο, ενώ σχετική έρευνα την ίδια χρονιά έφθασε στο συμπέρασμα ότι το 86% του ενεργού πληθυσμού της χώρας είτε είχε το δικαίωμα να εργάζεται λιγότερες ώρες είτε το έπραττε ήδη.

Διεθνείς κολοσσοί συμμετείχαν στον πειραματισμό αυτό με εβδομάδες τεσσάρων ημερών, όπως η πολυεθνική καταναλωτικών ειδών Unilever, που δοκίμασε το μοντέλο στη Νέα Ζηλανδία, και η Microsoft στην Ιαπωνία.

Ο Ντιν Tέμπεστ, συνιδρυτής της λονδρέζικης εταιρείας βιντεοπαιχνιδιών Big Potato Games, πείσθηκε από τα προαναφερθέντα πειράματα και δοκίμασε κάτι αντίστοιχο στη δική του επιχείρηση. Το 2019 ξεκίνησε το εγχείρημα και έκτοτε οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 350%, ενώ από το 2020 ενέταξε την τετραήμερη απασχόληση στις συμβάσεις εργασίας.

Παρά ταύτα, ο κ. Τέμπεστ αναφέρει πως οι εργαζόμενοι κατανοούν ότι απαιτείται ευελιξία σε ορισμένες θέσεις εντός της εταιρείας. Για παράδειγμα, η ομάδα εξυπηρέτησης πελατών της Big Potato εργάζεται με ωράριο το οποίο καθορίζεται στη σύμβαση και όχι βάσει εβδομάδας τεσσάρων ημερών.

Η Big Potato έπρεπε να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της θα έχουν πάντα πρόσβαση σε αυτήν την ομάδα, όπως εξηγεί ο Ντιν Τέμπεστ στο CNBC.

Ακόμη και αν χρειαστεί να απασχοληθούν εργαζόμενοι και Παρασκευή λόγω προθεσμιών, εκδήλωσης ή φωτογράφισης, το επόμενο διάστημα θα δοθούν περισσότερα ρεπό ώστε οι συνολικές ώρες εργασίας να αναλογούν στο τετραήμερο. Αξίζει να αναφερθεί πως ούτε η Lux ούτε η Big Potato Games μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων με τη μετάβαση σε μικρότερη εργάσιμη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή