Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ανάκαμψη σημείωσαν χθες τα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τις μεγάλες απώλειες που συγκέντρωσαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχίας για τον διαφαινόμενο κίνδυνο ύφεσης. Η άνοδος ήταν συντονισμένη, αλλά τα μικρότερα κέρδη από όλες τις ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασε το χρηματιστήριο του Παρισιού, όταν παγιώθηκε το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία στο γαλλικό Κοινοβούλιο. Ετσι ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού έκλεισε με κέρδη μόνον 0,64% ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 έκλεισε με κέρδη 1,0%, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι επιμέρους δείκτες, που ακολουθούν τις μετοχές των τραπεζών, των ταξιδιωτικών εταιρειών και των ενεργειακών. Στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδα ο εν λόγω δείκτης είχε συνολικές απώλειες 4,6% και υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους, καθώς επικράτησε στην αγορά ανησυχία για τις επιπτώσεις των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από πλευράς της αμερικανικής Federal Reserve. Από την αρχή του έτους, άλλωστε, ο EuroStoxx 600 έχει σημειώσει συνολικά απώλειες 17% έχοντας δεχθεί πιέσεις από ένα συνδυασμό παραγόντων αβεβαιότητας από την ανησυχία για την επιτάχυνση του πληθωρισμού μέχρι την επιβράδυνση της Κίνας και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης.

Τη μικρότερη άνοδο σημείωσε το χρηματιστήριο του Παρισιού, όταν παγιώθηκε το αποτέλεσμα του β΄ γύρου των βουλευτικών εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τους εθνικούς δείκτες, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,40% και ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης με κέρδη 0,87%. Είχε προηγηθεί η είδηση ότι ο πληθωρισμός τιμών παραγωγού στη Γερμανία σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη από τις προβλέψεις, φτάνοντας τον Μάιο στο 33,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σημειωτέον ότι ο επιμέρους δείκτης που παρακολουθεί τις μετοχές ευρωπαϊκών κατασκευαστικών και πρώτων υλών υποχώρησε κατά 1,8% αφού είχε προηγηθεί η εκτίμηση του ιρλανδικού οίκου Kingspan ότι στις περισσότερες αγορές το κλίμα επιδεινώνεται μετά την πτώση των παραγγελιών τους τελευταίους δύο μήνες. Τέλος, ο δείκτης FTSE MIB του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 0,98%. Είχε προηγηθεί δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που επιβεβαίωσε το σχέδιο της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια αλλά και την πρόθεσή της παράλληλα να τιθασεύσει τη διεύρυνση των spreads και την αύξηση του κόστους δανεισμού για τον Νότο της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT