Φόβοι αύξησης οφειλών λόγω πληθωρισμού

Φόβοι αύξησης οφειλών λόγω πληθωρισμού

Το 60% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανησυχεί ότι οι πληρωμές από τους πελάτες θα επηρεαστούν λόγω ακρίβειας, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα της Intrum.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία για το εάν ο πληθωρισμός θα δημιουργήσει ένα νέο κύκλο οφειλών επικρατεί στις επιχειρήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ την ίδια ώρα δεν είναι λίγες εκείνες που αναθεωρούν τον επενδυτικό τους σχεδιασμό και περιστέλλουν δαπάνες εις βάρος της περαιτέρω ανάπτυξής τους. Τα παραπάνω ευρήματα συμπεριλαμβάνονται στην ετήσια Ευρωπαϊκή Eκθεση Πληρωμών (European Payment Report) που διενήργησε η εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων Intrum σε 11.000 επιχειρήσεις σε 29 χώρες, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στις δέκα επιχειρήσεις στην Ελλάδα ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός θα επηρεάσει αρνητικά τις πληρωμές που αναμένουν από τους πελάτες τους, υπό την έννοια ότι θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή αυτών. Επίσης ένα 58% ανησυχεί για τις επιπτώσεις στις πληρωμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ το 65% έναντι 61% το 2021 ανησυχεί περισσότερο από ποτέ για την ικανότητα των οφειλετών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Το 68%, ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο στην Ευρώπη, θεωρεί ότι δεν υπάρχουν οι ικανότητες εντός της επιχείρησης για να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Ιδιαίτερη σημασία έχει εξάλλου ο ανασταλτικός χαρακτήρας του πληθωρισμού στις επενδύσεις. Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum, 46% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι ο πληθωρισμός παρεμποδίζει την ανάπτυξή τους, καθώς και την ικανότητά τους να εκμεταλλευθούν νέες ευκαιρίες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τα στοιχεία δεν δείχνουν επιδείνωση του προβλήματος με τις καθυστερήσεις πληρωμών. Η απόκλιση μεταξύ του συμφωνηθέντος χρόνου πληρωμών και του πραγματικού παραμένει στα επίπεδα του 2021 για τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (13 ημέρες διαφορά, με τον συμβατικό χρόνο να είναι 37 ημέρες και τον πραγματικό 50 ημέρες), ενώ έχει αυξηθεί κατά μία ημέρα στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών λιανικής και μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου. Στην πρώτη περίπτωση η απόκλιση αυξήθηκε από τις 8 ημέρες το 2021 σε 9 ημέρες φέτος (24 ημέρες συμβατικός χρόνος και 32 πραγματικός) και στη δεύτερη από τις 12 πέρυσι σε 13 φέτος (49 ημέρες συμβατικός χρόνος και 62 ημέρες πραγματικός).

Η συνέπεια στις πληρωμές ή ακόμη και η επιτάχυνση των χρόνων ολοκλήρωσης των συναλλαγών θεωρείται ότι έχει αλυσιδωτές θετικές συνέπειες. Σύμφωνα με το 75% των επιχειρήσεων κάτι τέτοιο θα είχε αποτέλεσμα και οι ίδιοι να πληρώνουν γρηγορότερα τους δικούς τους προμηθευτές, το 70% θα βελτίωνε τις επιδόσεις του σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη, το 68% θα διεύρυνε την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών, το 44% θα προχωρούσε σε περισσότερες προσλήψεις.

Ανάλογοι είναι οι προβληματισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Εξι στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι το φαινόμενο της καθυστέρησης πληρωμών θα επιδεινωθεί φέτος λόγω πληθωρισμού και υψηλότερων επιτοκίων. Επιπλέον, το 51% δηλώνει ότι ο πληθωρισμός εμποδίζει την ανάπτυξη της επιχείρησης, το 55% ότι δυσχεραίνει την ικανοποίηση μισθολογικών αιτημάτων και το 58% ότι δυσκολεύει την έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή