ΔΝΤ: «Όχι» σε αυξήσεις συντάξεων ​​​​​​​και μισθών δημοσίων υπαλλήλων

ΔΝΤ: «Όχι» σε αυξήσεις συντάξεων ​​​​​​​και μισθών δημοσίων υπαλλήλων

Αντίθετο και σε γενικές παροχές, ζητεί στοχευμένη στήριξη ευάλωτων ομάδων

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οχι» στις αυξήσεις συντάξεων και μισθών δημοσίων υπαλλήλων λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει και τα δύο: να αυξήσει τις συντάξεις κατά περίπου 5%, από το επόμενο έτος, όπως προβλέπει ο νόμος, και να επεκτείνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους. Επίσης, το ΔΝΤ βλέπει με επιφύλαξη και τα σχέδια για μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

«Πρέπει να εξετασθούν προσεκτικά οι επιπτώσεις του σχεδίου για μόνιμες μειώσεις στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης», αναφέρει η έκθεση του άρθρου IV του Ταμείου, που έγινε στο πλαίσιο αποστολής του στις αρχές του μήνα. Και προσθέτει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντισταθεί στις «πιέσεις για την αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων».

Σημειώνεται ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους είναι ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που αναζητεί δημοσιονομικό χώρο για το 2023. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι είναι βέβαιος πως θα βρεθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις τους τελευταίους μήνες του 2022, καθώς εκτίμησε ότι θα συνεχιστεί η ανάγκη για στήριξη έναντι της ακρίβειας στα καύσιμα. Πρόσθεσε ότι παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και στους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ αμφισβητεί αυτή την προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η άποψή του είναι ότι προέχουν άλλοι στόχοι, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. «Η πρόσφατη αύξηση στις δαπάνες υγείας και στις δημόσιες επενδύσεις πρέπει να διατηρηθεί», επισημαίνει. Επίσης προτείνει την «ενίσχυση του σχήματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ώστε να αποτελέσει τη βάση για στοχευμένη υποστήριξη σε περίπτωση αρνητικών σοκ».

Γενικώς, το Ταμείο είναι αντίθετο σε γενικές παροχές προς όλους και στη χθεσινή έκθεσή του σημειώνει ότι «τα επιδόματα προς όλους για τις υψηλές τιμές ενέργειας πρέπει να αντικατασταθούν με στοχευμένη υποστήριξη στις ευάλωτες ομάδες».

Επιφυλάξεις και για τα σχέδια μείωσης των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Επιπλέον, τάσσεται υπέρ της σταδιακής επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα.

Κατά τα άλλα, η έκθεση είναι σε γενικές γραμμές θετική, επισημαίνοντας την ισχυρή ανάκαμψη και αναγνωρίζοντας στην κυβέρνηση ότι συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις παρά τις δυσκολίες, ενώ μειώθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως η κυβέρνηση εξόφλησε πλήρως το δάνειο προς το Ταμείο κι έτσι τερματίστηκε η διαδικασία της μεταχρηματοδοτικής αξιολόγησης.

Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα είναι 3,5% φέτος και 2,6% το 2023 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας για 3,1% και 4,8%, αντίστοιχα), ενώ ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 6,1% φέτος και 1,2% το 2022 (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 5,6% και 1,6% αντίστοιχα). Για το χρέος επισημαίνει ότι βρίσκεται σε καθοδική πορεία και ότι οι κίνδυνοι εμφανίζονται διαχειρίσιμοι μεσοπρόθεσμα.

Εκτιμάται πως θα πέσει από 199,4% του ΑΕΠ το 2021 σε 183,4% του ΑΕΠ φέτος και σε 177,4% το 2023. Επίσης, για το πρωτογενές έλλειμμα, το ΔΝΤ έχει προφανώς αποδεχθεί την εκτίμηση της κυβέρνησης αφού το τοποθετεί στο 1,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι 2% της κυβερνητικής πρόβλεψης. Το 2023 η χώρα προβλέπεται να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 1,1% του ΑΕΠ).

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν κι έτσι καλείται η κυβέρνηση να συνεχίσει τη συνετή πολιτική και να εφαρμόσει αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις για να προωθήσει τη συμπεριληπτική και πράσινη ανάπτυξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή