Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Νέες απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημέρα απωλειών ήταν και η χθεσινή, όπως και η προχθεσινή, για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία επηρεάστηκαν δυσμενώς από την εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στους κλάδους της μεταποίησης και της παροχής υπηρεσιών, καθώς και από το ότι η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία στη Γηραιά Ηπειρο, έθεσε σε εφαρμογή τη δεύτερη φάση του προγράμματος επείγουσας ανάγκης για τις προμήθειες του φυσικού αερίου. Ο δείκτης ΡΜΙ των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη εξασθένησε δραστικά τον Ιούνιο στις 52,8 μονάδες από τις 56,1 μονάδες τον Μάιο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση της τάξεως του 0,82%, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδά του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η τάση ήταν ανάλογη.

Αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς, οι Dow Jones και S&P 500 εμφάνιζαν κάμψη 0,40% και 0,17% αντιστοίχως, καθώς ο δείκτης για την οικονομική δραστηριότητα στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες υποχώρησε τον Ιούνιο. Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων διαμορφώθηκαν στο 3,04%, ενώ προηγουμένως είχαν προσωρινά υποχωρήσει κι άλλο, εντείνοντας τον φόβο για ύφεση. Πτώση είχαν και οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς και το ευρώ προς το δολάριο κατά 0,6%, στο 1,0499 δολάριο.

Ο Stoxx 600 αγγίζει τα χαμηλότερα επί-πεδά του, που έχουν σημειωθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, τόνισε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων ότι η βούλησή του να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό είναι άνευ όρων. Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη σε ανάλογη περίσταση είχε παραλείψει τη συγκεκριμένη έκφραση, εξ ου και ορισμένοι παράγοντες των αγορών θεώρησαν πως δεν ήταν τόσο επιθετικός ως προς τη νομισματική πολιτική της τράπεζας. Ο Τζερόμ Πάουελ επίσης τόνισε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντεπεξέλθει σε υψηλότερα επιτόκια.

Στη Γηραιά Ηπειρο χθες δραστική κάμψη εμφάνισε ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών με απώλειες 4,5%. Τη σοβαρότερη πτώση παρουσίασε στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX, κατά 1,76%, λόγω της κλιμάκωσης των προβλημάτων με τις προμήθειες της Γερμανίας σε αέριο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με πτώση 0,97%, με -0,56% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,80% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,48% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή