Ανησυχία για τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων

Ανησυχία για τις επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων

Υπό την πίεση των αυξημένων τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ανέλθει σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες παγκοσμίως.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την πίεση των αυξημένων τιμών ενέργειας και ειδών διατροφής, ο κύριος δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ανέλθει σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα από τον πληθωριστικό στόχο των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες παγκοσμίως. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός έχει ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνοντας διάχυση του πληθωριστικού κύματος στην ευρύτερη οικονομία και αυξάνοντας τις ανησυχίες για διατήρησή του σε υψηλά επίπεδα για διάστημα μεγαλύτερο από το αρχικώς προβλεπόμενο. Αντιμέτωπες με ένα σοκ προσφοράς λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων που εντάθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες επιδιώκουν «επιθετική» στροφή προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να αποφευχθούν δευτερογενείς επιπτώσεις, ύστερα από εφαρμογή ιδιαίτερα χαλαρής νομισματικής πολιτικής τα τελευταία χρόνια ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Η εν λόγω πορεία ομαλοποίησης είναι σχετικά πιο γρήγορη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η αγορά εργασίας χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλό βαθμό στενότητας, με τον επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ να τονίζει για ακόμα μία φορά στην καθιερωμένη εξαμηνιαία ομιλία του, στο πλαίσιο της κατάθεσης στο Κογκρέσο της έκθεσης για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας, ότι η αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και η εφαρμογή περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θεωρείται αναγκαία. Εντούτοις, παραδέχθηκε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση και η ομαλή προσγείωση που επιδιώκει η Τράπεζα αποτελεί ιδιαίτερη «πρόκληση», δηλώσεις που συνέπεσαν χρονικά με δημοσιεύσεις ασθενών στοιχείων (π.χ. πρόδρομος σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ Ιουνίου, πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών Μαΐου, δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης Ιουνίου του University of Michigan) εντείνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, η προθεσμιακή αγορά αναθεώρησε ελαφρώς χαμηλότερα τις εκτιμήσεις της για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων, με το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο να αναμένεται τώρα στο 3,45% περίπου μέχρι το τέλος του έτους έναντι λίγο πάνω από 4,0% πριν από την τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed στις 14-15 Ιουνίου, παραμένοντας όμως πάνω από το επίπεδο μακροχρόνιας ισορροπίας 2,0%-3,0%.

Σε αυτό το περιβάλλον, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου περιορίστηκε, οι αγορές των κυβερνητικών ομολόγων ευνοήθηκαν, ενώ το δολάριο ΗΠΑ κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα, με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να παραμένει στην περιοχή του 1,05, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για τον μήνα Ιούνιο από την Ευρωζώνη που έδειξαν υποχώρηση του πρόδρομου σύνθετου δείκτη υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ σε χαμηλό 16 μηνών και απρόσμενα σημαντική επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή