G7: Το παζάρι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι πιθανές παρενέργειες

G7: Το παζάρι για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο – Οι πιθανές παρενέργειες

Πλαφόν στις τιμές πώλησης ρωσικού πετρελαίου επιδιώκει το G7 - Στόχος της Ουάσιγκτον να ανακόψει την άνοδο του «μαύρου χρυσού»

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμη µία προσπάθεια να πλήξουν τα ιλιγγιώδη έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων ώστε να κάμψουν τη δυνατότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και με την ελπίδα να ανακόψουν τις τιμές του πετρελαίου για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, οι ηγέτες των χωρών του G7 επιχειρούν να χειραγωγήσουν κατά κάποιον τρόπο τις τιμές του πετρελαίου. Στο πλαίσιο της συνάντησής τους στις βαυαρικές Αλπεις μελέτησαν και ετοιμάζονται να προωθήσουν την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου. Παράλληλα επιδιώκουν να προσελκύσουν στο νέο αυτό σχέδιο πολύ περισσότερες χώρες πέραν των μελών του G7, ενώ μελετούν και ένα μηχανισμό που θα περιορίσει τις φορτώσεις ρωσικού πετρελαίου αλλά και την ασφάλισή του.

Η ιδέα προωθείται κυρίως από την Ουάσιγκτον, ενώ σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες η Γερμανία, που εξέφραζε επιφυλάξεις για το σχέδιο, αρχίζει να το υποστηρίζει. Οπως σχολιάζει το σχετικό ρεπορτάζ των New York Times, το σχέδιο του G7 αποτελεί έμμεση αναγνώριση ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΗΠΑ και Ε.Ε. στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας δεν έχουν μειώσει τα έσοδα της Μόσχας. Αντιθέτως έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εξαιτίας της ανόδου των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου. Η άμεση αντίδραση της αγοράς ήταν, άλλωστε, η ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, με το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει άνοδο 1,6%, στα 109,30 δολάρια το βαρέλι, και το Brent να σημειώνει άνοδο 1% φθάνοντας στα 114,29 δολάρια το βαρέλι.

Οι λεπτομέρειες του σχεδίου, ο τρόπος εφαρμογής του αλλά και το επίπεδο τιμής που θα οριστεί δεν αναμένεται να αποφασιστούν σε αυτή τη συνάντηση. Οι ηγέτες του G7 σκοπεύουν, αντίθετα, να δώσουν εντολή στους υπουργούς Οικονομικών των χωρών τους να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες μέσα στις επόμενες εβδομάδες. H πολιτική συμφωνία αναμένεται, πάντως, να δημοσιοποιηθεί στο κοινό ανακοινωθέν που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα, όταν ολοκληρωθεί η συνάντηση.

Προς το παρόν οι κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας δεν έχουν μειώσει τα έσοδά της.

Η επιθετική αυτή ιδέα εξετάζεται σε μια στιγμή που ειδικοί επί θεμάτων κυρώσεων εκφράζουν όλο και συχνότερα την ανησυχία τους για το γεγονός ότι όσες κυρώσεις έχουν επιβληθεί κατά της Μόσχας έχουν βαρύ τίμημα για τις χώρες που τις επιβάλλουν, ενώ δεν πλήττουν απαραιτήτως τα έσοδα της Ρωσίας. Ενδεικτική του προβληματισμού ειδικότερα από πλευράς της Ε.Ε., που παράλληλα αναζητάει τρόπους να μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, αλλά εξετάζει την προοπτική να συμμετάσχει στο σχέδιο του G7, ήταν η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι στόχος του σχεδίου είναι η Ρωσία και όχι να κάνουμε τη δική μας τη ζωή πιο δύσκολη και πιο σύνθετη».

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητά του, ενώ τόνισε πως αν ληφθεί τέτοια απόφαση, πρέπει να έχουμε σαφή αντίληψη «του ποια θα είναι τα άμεσα αποτελέσματα και ποιες οι παράπλευρες επιπτώσεις». Από τον Μάιο η Ε.Ε. έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο σταδιακής μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου διά θαλάσσης, εξαιρώντας το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών, μετά τις επίμονες πιέσεις της Ουγγαρίας. Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ε.Ε κατά 90% μέχρι το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, η Ε.Ε. καταβάλλει προσπάθειες για την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 60% έχει ενταθεί η ανησυχία πολλών χωρών για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν ένα χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο. Η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, σκιαγράφησε χθες τη σοβαρότητα του προβλήματος τονίζοντας πως δεν υπάρχει επαρκής προσφορά φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο ώστε να μπορέσει η Ε.Ε. να υποκαταστήσει το ρωσικό αέριο από άλλες πηγές. Ηδη η Γερμανία έχει κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού στον έκτακτο μηχανισμό ασφάλειας σε φυσικό αέριο, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί η Αυστρία και η Ολλανδία. Το φυσικό αέριο συνέχισε και χθες την ανοδική πορεία του, με τα προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση Ιουλίου να σημειώνουν άνοδο 0,6% στα 129,24 ευρώ η μεγαβατώρα. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν άνοδο 9,1%.

Πηγές: Bloomberg, Reuters, New York Times, Financial Times

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή