Χαμηλώνει τον πήχυτης ανάπτυξης η S&P

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την Ευρωζώνη προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P, λόγω των υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων. «Μειώσαμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,6% φέτος και στο 1,9% το 2023 –από 2,7% και 2,2% τον Μάιο–, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται», αναφέρει ο οίκος

2' 37" χρόνος ανάγνωσης

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την Ευρωζώνη προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης S&P, λόγω των υψηλότερων πληθωριστικών πιέσεων. «Μειώσαμε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης στο 2,6% φέτος και στο 1,9% το 2023 –από 2,7% και 2,2% τον Μάιο–, καθώς οι αντίθετοι άνεμοι ενισχύονται», αναφέρει ο οίκος. Πλέον αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο 7% φέτος και στο 3,4% το 2023 (από 6,4% και 3% που προέβλεπε πριν) λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων που προκύπτουν από το τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο. Η χαμηλότερη διεθνής ζήτηση αναμένεται επίσης να επιβαρύνει την ανάπτυξη. Οι καταναλωτές, όπως επισημαίνει, αρχίζουν να αισθάνονται τη συμπίεση της αγοραστικής τους δύναμης, ειδικά καθώς η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών δεν επαρκεί για να αντισταθμίσουν τις υψηλότερες τιμές.

Εκτός χρηματιστηρίου η «Καραμολέγκος»

Εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα βρεθεί, 23 χρόνια μετά την εισαγωγή της, η μετοχή της αρτοβιομηχανίας «Καραμολέγκος». Χθες η εταιρεία υπέβαλε στην Επ. Κεφαλαιαγοράς αίτημα διαγραφής της μετοχής της από το Χ.Α., καθώς ο κ. Μανώλης Καραμολέγκος προχώρησε στην απόκτηση του 100% των μετοχών της εταιρείας. Η διαπραγμάτευση της μετοχής ξεκίνησε στις 7 Ιανουαρίου 1999, εν μέσω της «χρυσής εποχής» του Χ.Α. Η μικρή διασπορά της μετοχής, η κακή πορεία του Χ.Α., το γεγονός ότι η απαιτούμενη ρευστότητα αντλήθηκε μέσω δανεισμού και τα δυσανάλογα υψηλά διαχειριστικά έξοδα φαίνεται ότι οδήγησαν στην απόφαση να βγει εκτός Χ.Α.

Ψηφιοποιείται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάχθηκε το έργο της αναβάθμισης υποδομών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 490.000 ευρώ. Μεταξύ άλλων θα δημιουργηθεί πλατφόρμα με σκοπό την παρακολούθηση, διαχείριση και διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ θα υλοποιηθεί σειρά υποέργων, όπως η εγκατάσταση συστήματος προβολών 360 μοιρών ή εικονικής πραγματικότητας (VR).

Χαμηλώνει τον πήχυτης ανάπτυξης η S&P-1

Στα επίπεδα του 2019 οι αεροπορικές εταιρείες

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες σημείωσαν ισχυρές επιδόσεις την τελευταία εβδομάδα, όπως επισημαίνει η Bank of America, με τις συνολικές καθαρές πωλήσεις εισιτηρίων να ξεπερνούν τα επίπεδα του 2019 για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πιο αναλυτικά, οι πωλήσεις εισιτηρίων εντός της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 15% και στο +11% έναντι του 2019, ενώ οι διεθνείς πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% και στο -1% σε σύγκριση με το 2019. Αυτό οδήγησε σε βελτίωση 9% τις συνολικές πωλήσεις και στο +2% σε σύγκριση με το 2019, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019.

Χαμηλώνει τον πήχυτης ανάπτυξης η S&P-2

Ο κίνδυνος της αύξησης των επιτοκίων

Οι αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ κοντά στο 1,50% με ορίζοντα το 2023 δεν μπορούν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο επιθυμητό επίπεδο του 2%, επισημαίνει ο Chief Economist της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός στην Οικονομική Ανάλυση και Επενδυτική Στρατηγική. Τα επιτόκια θα αυξηθούν, επισημαίνει ο κ. Λεκκός, προκειμένου η ΕΚΤ να περάσει το μήνυμα ότι εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχο, με απώτερο σκοπό να ελεγχθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες επιχειρήσεων και νοικοκυριών, να αποφευχθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών, και κυρίως να αποφευχθούν οι συνεχόμενες μισθολογικές αυξήσεις. Εντούτοις ο κίνδυνος λάθους ελλοχεύει, καθώς οι πολύ μικρές αυξήσεις και οι δευτερογενείς πληθωριστικές επιπτώσεις θα ενισχυθούν, ανατροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Η εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί, επαναφέροντας την ανάγκη για αρνητικά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο η ΕΚΤ θα μπορούσε να φανταστεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT