Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Με τον πρόσφατο νόμο 4935/2022 μπορεί να εκπίπτουν τα έξοδα τόκων δανείου που ελήφθη για την εξαγορά συμμετοχών. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι σε περίπτωση απόκτησης εταιρικών συμμετοχών σε άλλη εταιρεία, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών της αποκτώσας εταιρείας, οι οποίες πραγματοποιούνται για τον σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

• Με τον πρόσφατο νόμο 4935/2022 μπορεί να εκπίπτουν τα έξοδα τόκων δανείου που ελήφθη για την εξαγορά συμμετοχών. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι σε περίπτωση απόκτησης εταιρικών συμμετοχών σε άλλη εταιρεία, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών της αποκτώσας εταιρείας, οι οποίες πραγματοποιούνται για τον σκοπό της απόκτησης εταιρικών συμμετοχών. Η έκπτωση αυτή επιτρέπεται, εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Ο συνολικός κύκλος εργασιών της εταιρείας, της οποίας οι συμμετοχές μεταβιβάζονται, και της αποκτώσας τις συμμετοχές εταιρείας που αποκτά τις συμμετοχές, σύμφωνα με τις τελευταίες εγκεκριμένες και δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των 450.000 ευρώ, και β) το συνολικό ποσό των δαπανών που εκπίπτουν δεν υπερβαίνει το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρείας, που αποκτά τις συμμετοχές, κατά την τελευταία τριετία προ της απόκτησης των εταιρικών συμμετοχών. Οι ως άνω προϋποθέσεις για την αναγνώριση των δαπανών δεν απαιτείται να συντρέχουν εάν η εταιρεία που αποκτά τις συμμετοχές δεν έχει συμπληρώσει ένα πλήρες έτος από την ίδρυσή της ή δεν έχει άλλη δραστηριότητα πλην της συμμετοχής.

• Με τον ίδιο νόμο σε περίπτωση μετασχηματισμού επιχείρησης, το εισόδημα που προκύπτει από την υπεραξία μεταβίβασης στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή ισχύει εφόσον πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) Ο κύκλος εργασιών της νέας εταιρείας, δηλαδή το άθροισμα του κύκλου εργασιών των τελευταίων εγκεκριμένων και δημοσιευμένων οικονομικών καταστάσεων των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων, αφαιρουμένων των μεταξύ τους συναλλαγών, είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το ποσό των 375.000 ευρώ, β) η μεταβίβαση των στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας σε τρίτο αφορά στοιχεία που μεταφέρθηκαν από τις μετασχηματιζόμενες επιχειρήσεις, και πραγματοποιείται εντός πενταετίας από την ημερομηνία, κατά περίπτωση, ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού εταιρειών κατά τον ν. 4601/2019 ή την πραγματοποίηση της εισφοράς ατομικής επιχείρησης σε οποιασδήποτε μορφής εταιρεία και γ) η συνολική αξία των στοιχείων παγίου ενεργητικού της νέας εταιρείας, που μεταβιβάζονται, όπως αυτή προκύπτει κατόπιν αποτίμησης είναι ίση ή μικρότερη από το 20% του μέσου κύκλου εργασιών των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων της τελευταίας τριετίας.

• Με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, παρατάθηκε η εφαρμογή του μειωμένου και υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, αγαθά προστασίας κατά της COVID-19, όπως μάσκες προστασίας, γάντια, σαπούνι, αντισηπτικά διαλύματα και μαντιλάκια θα υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% έως τις 31-12-2022. Ακόμη, τα εισιτήρια κινηματογράφων, η μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, εστιατορίων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών από γυμναστήρια θα συνεχίσουν να υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή 13% μέχρι τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών υπάγονται εξαιρετικά στον υπερμειωμένο συντελεστή 6%.

• Σε αναστολή χρήσης Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για τη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών μπορεί να προβεί η φορολογική διοίκηση. Ειδικότερα, η φορολογική διοίκηση έχει τη δυνατότητα να προβεί σε απενεργοποίηση του ΑΦΜ επιχείρησης που διενεργεί ενδοκοινοτικές συναλλαγές, εφόσον η επιχειρηματική δραστηριότητα παύσει ή έχει διαπραχθεί φοροδιαφυγή, μέσω δόλιας παραβίασης φορολογικών διατάξεων που αναπόφευκτα οδηγούν στην αποφυγή απόδοσης φόρων. Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η μη υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και ανακεφαλαιωτικών πινάκων, η υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και η άρνηση του φορολογουμένου να παράσχει πρόσβαση σε αιτούμενα από τη φορολογική διοίκηση έγγραφα και αντίγραφα βιβλίων. Στις περιπτώσεις αυτές, η φορολογική διοίκηση προειδοποιεί εγγράφως για την πρόθεση αναστολής χρήσης του ΑΦΜ και σε περίπτωση μη παροχής εξηγήσεων προχωράει στην αναστολή, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη μη δυνατότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης, την έκπτωση από τη λήψη πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας, καθώς και την ανικανότητα μεταβολής στοιχείων μητρώου (ΠΟΛ.1088/2017).

• Επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της ενίσχυσης μέσω επιδότησης παγίων δαπανών με τη μορφή έκπτωσης από φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές. Συγκεκριμένα, πέραν των οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και των εισφορών σε ασφαλιστικά ταμεία, με πρόσφατη τροποποίηση της σχετικής απόφασης, παρέχεται πλέον δικαίωμα έκπτωσης και από κάθε επιπρόσθετη φορολογική οφειλή, τέλος, εισφορά, πρόστιμο και χρηματικές κυρώσεις που αποτελούν έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή