Γερμανία: Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1991

Γερμανία: Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά από το 1991

Εφτασε τον Μάιο το 1 δισ. ευρώ – Αρνητικός ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπορικό έλλειμμα για πρώτη φορά ύστερα από 30 και πλέον χρόνια σημείωσε τον Μάιο η Γερμανία, καθώς οι γερμανικές εταιρείες κατέβαλαν αυξημένο κόστος για τις εισαγωγές τους, ενώ μειώθηκε η ζήτηση για τα προϊόντα τους εν μέσω διαφαινόμενης παγκόσμιας ύφεσης. Ο λόγος για έλλειμμα ύψους ενός δισ. ευρώ, αντίστοιχο του οποίου δεν έχει καταγράψει από το 1991, καθώς οι πωλήσεις της σε άλλες χώρες μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7% υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Σχολιάζοντας την απροσδόκητη εξέλιξη, ο Oλιβερ Ρακάου, οικονομολόγος της Oxford Economics στη Φρανκφούρτη, τόνισε πως «δεν είναι τόσο παράξενο ότι μειώθηκαν οι εξαγωγές στο σημερινό περιβάλλον, αλλά το θέμα είναι οι εισαγωγές και συγκεκριμένα οι τιμές τους». Πράγματι οι τιμές των εισαγωγών ενέργειας, τροφίμων και εξαρτημάτων που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 30% τον Μάιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους. Σε ό,τι αφορά, αντιθέτως, τις τιμές όσων εξάγει η Γερμανία, σημείωσαν περίπου τη μισή αύξηση από εκείνη των εισαγωγών. Oπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, τα στοιχεία κάνουν λιγότερο εντύπωση όταν εκτιμηθούν με την προσαρμογή στον πληθωρισμό. Θα έχουν, πάντως, αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της ύφεσης, πρωταρχικά εξαιτίας του κινδύνου να μείνει χωρίς φυσικό αέριο και να αναστείλει τη λειτουργία των βιομηχανιών της.

Η εξέλιξη σκιαγραφεί, άλλωστε, το βάθος των ανατροπών που έχει προκαλέσει ο συνδυασμός της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η Γερμανία αποτελεί επί δεκαετίες την παγκόσμια πρωταθλήτρια στα εμπορικά πλεονάσματα. Επικρίθηκε αμέτρητες φορές στη διάρκεια της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης για αυτά τα πλεονάσματα, που αποτελούν την άλλη όψη των ελλειμμάτων του Νότου. Eχει επανειλημμένως επικριθεί ιδιαιτέρως από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά ακόμη και από την αμερικανική κυβέρνηση για την επίμονη άρνησή της να επενδύσει τα συνήθως δυσθεώρητα εμπορικά πλεονάσματά της. Οι εν λόγω διεθνείς οργανισμοί έχουν επανειλημμένως συστήσει στο Βερολίνο να επενδύσει από τα πλεονάσματα σε έργα υποδομής προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις απηρχαιωμένες υποδομές της χώρας, να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, αλλά και για να αμβλύνει αυτές τις ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία. Ακόμη και η Eνωση Γερμανικών Βιομηχανιών έχει συνταχθεί επανειλημμένως με οικονομολόγους και πολιτικούς και έχει υποστηρίξει πως η ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας πρέπει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητά της να δανείζεται με αρνητικά επιτόκια και να επενδύσει τα πλεονάσματά της στον εκσυγχρονισμό των υποδομών της.

Οι πωλήσεις της σε άλλες χώρες μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 0,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,7%.

Σημειωτέον πάντως πως τα εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας βρίσκονταν σε φθίνουσα πορεία την τελευταία πενταετία. Το περασμένο έτος το εμπορικό της πλεόνασμα ήταν 173,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας αισθητή μείωση από τα 180,4 δισ. ευρώ του 2020. Η κατ’ εξοχήν εξαγωγική οικονομία της Γερμανίας έχει πραγματικά μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές για την ανάπτυξή της. Εξάγει κατά κύριο λόγο προϊόντα βαριάς βιομηχανίας, από αυτοκίνητα και χημικά προϊόντα μέχρι μηχανολογικό εξοπλισμό κάθε είδους. Ανεξάρτητα και από τη μείωση της εξωτερικής ζήτησης, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία έχει πληγεί εξαιτίας των ελλείψεων πρώτων υλών και καθοριστικών εξαρτημάτων, όπως οι επεξεργαστές, συνεπακόλουθο της πανδημίας, που ανάγκασε επανειλημμένως σε διακοπή λειτουργίας μονάδες εμβληματικών γερμανικών βιομηχανιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή