Lamda Development: Από 4,7% έως 5,2% το επιτόκιο στο πράσινο ομόλογό της

Lamda Development: Από 4,7% έως 5,2% το επιτόκιο στο πράσινο ομόλογό της

Η δημόσια προσφορά για το επταετές ομόλογο ύψους 230 εκατ. ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεικτικό των συνθηκών που επικρατούν πλέον στην αγορά και που έχουν ουσιαστικά αποτρέψει την έκδοση περισσότερων ομολόγων κατά το τρέχον έτος αποτελεί το εύρος της απόδοσης που ορίστηκε χθες για το νέο ομόλογο, ύψους 230 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει να εκδώσει η Lamda Development. Συγκεκριμένα, αυτό καθορίστηκε στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο από 4,7% έως 5,2%. Η προηγούμενη ομολογιακή έκδοση της Lamda, πριν από ακριβώς δύο χρόνια, στις αρχές Ιουλίου του 2020, αφορούσε ποσό 320 εκατ. ευρώ και είχε απόδοση 3,4%, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά πρόσφατα ότι η νέα έκδοση θα γίνει με υψηλότερο επιτόκιο.

Αντίστοιχα, τα πιο πρόσφατα ομόλογα εταιρειών ακινήτων και κατασκευών είχαν κινηθεί σε πολύ πιο χαμηλό επίπεδο. Το ομόλογο 100 εκατ. ευρώ της Premia Properties τον φετινό Ιανουάριο εκδόθηκε με επιτόκιο 2,8%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2021 η Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο άντλησε 120 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,65%, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εξέδωσε πράσινο ομόλογο με ρήτρα αειφορίας ύψους 300 εκατ. ευρώ, με απόδοση μόλις 2,3%.

Η δημόσια προσφορά για το πράσινο ομόλογο της Lamda Development, διαρκείας επτά ετών, ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Τουλάχιστον 30% των ομολογιών θα διατεθούν προς ιδιώτες επενδυτές, ενώ ποσοστό έως 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών, ανάλογα με τη ζήτηση και την κάλυψη αυτής. Υπενθυμίζεται ότι με τα έσοδα της εν λόγω έκδοσης η Lamda Development σχεδιάζει να επενδύσει σε τρεις διαφορετικούς τομείς. Συγκεκριμένα, έσοδα 85-110 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις για την ανάπτυξη και κατασκευή νέων πράσινων ακινήτων, όπως επίσης και την ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κτιρίων της εταιρείας, όπως τα εμπορικά κέντρα και οι μαρίνες της Lamda. Παράλληλα, ποσό από 65-85 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την είσοδο της εταιρείας στον τομέα της παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ώστε να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες του ομίλου, τόσο για το έργο του Ελληνικού όσο και για τα υπόλοιπα ακίνητά του. Τέλος, ποσό από 45 έως 65 εκατ. ευρώ θα αφορά επενδύσεις στον τομέα της απόκτησης, ανάπτυξης και εγκατάστασης έξυπνων συστημάτων στο έργο του Ελληνικού, με στόχο, μεταξύ άλλων, τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία των υδάτινων πόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή