Στο «κόκκινο» οι αγορές, έντονες πιέσεις στο ευρώ

Στο «κόκκινο» οι αγορές, έντονες πιέσεις στο ευρώ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προειδοποιεί για ύφεση στην Ευρωζώνη εάν διακοπεί το ρωσικό αέριο.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης

Δραστικά πτωτική αποδείχθηκε η χθεσινή ημέρα για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με απώλειες άνω του 2%, ενόσω βρίσκονται δέσμια των ανησυχιών για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, τον πληθωρισμό και τον αντίκτυπό τους στην οικονομία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση στο -2,11%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε στο -2,86%, ο DAX στη Φρανκφούρτη στο -2,91%, στο -2,68% ο CAC 40 στο Παρίσι, στο -2,99% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -2,48% ο IBEX στη Μαδρίτη. Με απώλειες κινούνταν και οι δείκτες στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, όπου οι Dow Jones και S&P 500, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αγοράς, είχαν κάμψη 1,80% και 1,48%, αντιστοίχως. Το δυσμενές κλίμα και οι ανησυχίες για ύφεση επηρέασαν σημαντικά το ευρώ, το οποίο υποχώρησε 1,3% έναντι του δολαρίου και διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 2002, απέχοντας λίγο από μια ισοτιμία 1/1. Εφθασε το 1,0281 δολάριο, ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2002, ενώ εν συγκρίσει με το ελβετικό φράγκο το ευρώ υποχώρησε 0,9%, σε 0,9925 φράγκο, στα χαμηλότερά του από το 2015.

Η απεργία που ξεκίνησε χθες από τους Νορβηγούς εργαζομένους σε υπεράκτιες ενεργειακές πλατφόρμες της Βόρειας Θάλασσας προκάλεσε αναταραχή στις αγορές. Οι επενδυτές ανησυχούν για μείωση παραγωγής φυσικού αερίου και «μαύρου χρυσού», που θα επιδεινώσει τις ελλείψεις στη Γηραιά Ηπειρο. Το αργό Νέας Υόρκης εξασθένησε στα σχεδόν 101 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην Ευρώπη το φυσικό αέριο αναρριχήθηκε σε ρεκόρ σχεδόν 4μήνου και κατόπιν υποχώρησε στα 165,07 δολάρια η μεγαβατώρα. Πέραν των τιμών φυσικού αερίου, ακόμα ένας παράγοντας ανησυχίας στην Ευρωζώνη ήταν τα τελευταία στοιχεία, που έδειξαν δραστική επιβράδυνση στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τον μήνα Ιούνιο. Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης εξασθένησαν, διότι οι επενδυτές στρέφονταν σε αυτά ως μια ασφαλή επιλογή. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος προειδοποιεί για ύφεση στην Ευρωζώνη εάν διακοπεί το ρωσικό αέριο και η βιομηχανία κληθεί να αντεπεξέλθει στις ελλείψεις. «Ολα αυτά συμβαίνουν σε μια εξαιρετικά ευμετάβλητη περίοδο γεωπολιτικά, δεδομένης της απειλής της Μόσχας προς την Ε.Ε., η οποία, εάν επαληθευθεί, θα προκαλέσει κρίση σε ζωτικούς κλάδους στην ευρωπαϊκή βιομηχανία», επισημαίνει, τέλος, η Σουζάνα Στρίτερ, προϊσταμένη αναλύτρια αγορών της Hargreaves Lansdown.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT