24ωρα «μπακάλικα» η νέα μόδα

24ωρα «μπακάλικα» η νέα μόδα

Το παραδοσιακό μπακάλικο έχει εκλείψει και τα περίπτερα μειώνονται με ταχύ ρυθμό. Στη μικρή λιανική κυριαρχούν πλέον επιχειρήσεις που δίνουν τη δυνατότητα αγορών και διανομής όλο ή σχεδόν όλο το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα.

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο του ωραρίου λειτουργίας επεκτείνεται τώρα η μάχη για τα μερίδια στη μικρή λιανική, μια αγορά στην οποία η είσοδος των δύο μεγαλύτερων ψηφιακών πλατφορμών παραγγελιοληψίας και κατ’ οίκον παράδοσης άλλαξε άρδην τα δεδομένα που ίσχυαν μέχρι τώρα στον κλάδο. Η παροχή υπηρεσιών 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα αποτελεί πλέον το νέο στοίχημα, ειδικά μετά τις αλλαγές που επέφερε η πανδημία στις καταναλωτικές συνήθειες, αλλά και τη μεγάλη συρρίκνωση του αριθμού των περιπτέρων, τα οποία σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετούσαν αυτή την ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των περιπτέρων από 9.904 σε όλη την Ελλάδα το 2010 έφθασε το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ, να είναι τα μισά (4.985).

Την παροχή υπηρεσιών 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα εγκαινίασε από τον Μάιο η Wolt όχι σε ό,τι αφορά τη δική της υπηρεσία μικρής λιανικής, τη Wolt Market, αλλά την παράδοση προϊόντων από συνεργαζόμενα με την πλατφόρμα μίνι μάρκετ, αλλά και εστιατότια κ.λπ. Κάποια από αυτά τα συνεργαζόμενα καταστήματα λειτουργούσαν έτσι κι αλλιώς επί 24ώρου βάσεως. Ωστόσο πλέον έχουν τη δυνατότητα, μέσω της συνεργασίας με τη Wolt, να διανέμουν κατ’ οίκον τα προϊόντα και όλο το 24ωρο. Διευρυμένο ωράριο βεβαίως έχει και η υπηρεσία μικρής λιανικής της ίδιας της Wolt, η Wolt Market, καθημερινά (και τις Κυριακές) από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ.

Η Wolt πραγματοποιεί ήδη σε 24ωρη βάση παραδόσεις παραγγελιών συνεργαζόμενων καταστημάτων, ενώ με διευρυμένο ωράριο δουλεύει και η efood market.

Στη διεύρυνση του ωραρίου των dark stores σε κάποιες περιοχές προχώρησε πρόσφατα και η efood σε ό,τι αφορά την παροχή της υπηρεσίας efood market, δηλαδή της δικής της μικρής λιανικής. Ετσι, ενώ πρώτα έκλειναν στις 10.30 μ.μ., τώρα σε κάποιες περιοχές κλείνουν στις 00.45. Δεδομένου, πάντως, ότι με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero (ο όμιλος στον οποίο ανήκει η efood) προστίθενται στο δίκτυο της efood εκατοντάδες μίνι μάρκετ (convenience stores) και συνεργαζόμενα καταστήματα της μικρής λιανικής, συμπεριλαμβανομένων και περιπτέρων, το επόμενο διάστημα και η εν λόγω πλατφόρμα θα εισέλθει πιο δυνατά στον ανταγωνισμό του ωραρίου. Η απόκτηση των καταστημάτων Kiosky’s (convenience stores) καθώς και το δίκτυο των συνεργαζόμενων μίνι μάρκετ και περιπτέρων προσθέτουν στην efood market τουλάχιστον άλλα 400 σημεία πώλησης. «Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς οι επιχειρησιακές διαδικασίες και το έμπειρο στελεχιακό δυναμικό των εταιρειών του ομίλου Μούχαλη θα ενσωματωθούν στην efood, ενισχύοντας τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρείας και τη δυναμική επέκταση της υπηρεσίας διανομής ειδών σούπερ μάρκετ, με επίκεντρο την ταχεία εξυπηρέτηση του καταναλωτή για τα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης. Παράλληλα, ως μέρος του στρατηγικού σχεδίου της σύμπραξης των δύο εταιρειών, θα επεκταθεί το δίκτυο λιανικής των convenience stores και συνεργαζόμενων καταστημάτων του ομίλου Μούχαλη τόσο σε επίπεδο αριθμού σημείων πώλησης όσο και γεωγραφικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η efood. Από τις 8 το πρωί έως τις 12 το βράδυ εξυπηρετεί και η Pop Market, η οποία δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη μικρή λιανική.

Πέρα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες και τις μικρές αλυσίδες μίνι μάρκετ που προϋπήρχαν, στον ανταγωνισμό με αιχμή το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας εισέρχεται ακόμη ένας «παίκτης», το πλήρως αυτοματοποιημένο μίνι μάρκετ i-mall Micro Market, το οποίο έκανε την αρχή από τη Νέα Σμύρνη και αναμένεται η επέκτασή του το επόμενο διάστημα σε άλλες περιοχές της Αττικής αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει διανομή κατ’ οίκον, αλλά 24ωρη λειτουργία, με όλες τις πληρωμές να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα σε σύγκριση με την υπόλοιπη μικρή λιανική είναι οι καλύτερες τιμές, καθώς έχει πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή