Ο φόβος για νέες επενδύσεις στην Κίνα

Ο φόβος για νέες επενδύσεις στην Κίνα

Οι κίνδυνοι των περιοριστικών μέτρων και μιας αντιπαράθεσης με την Ταϊβάν

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Η Κίνα, η μόνη μεγάλη οικονομία που υπόσχεται ανάκαμψη φέτος, προσελκύει και πάλι ξένους επενδυτές. Ωστόσο, υπάρχει ο φόβος ότι το Πεκίνο μπορεί κάποια μέρα να καταλήξει τόσο εξοστρακισμένο από τις παγκόσμιες αγορές όσο η Ρωσία λειτουργεί ανασχετικά στη ζήτηση. Η κλίμακα και ο συντονισμός των δυτικών κυρώσεων επί της Ρωσίας, εξαιτίας της εισβολής του προέδρου της Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, κατέπληξαν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και άφησαν τα διευθυντικά στελέχη επενδυτικών οίκων να έχουν στα χέρια τους περιουσιακά στοιχεία δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αχρηστεύθηκαν εν μια νυκτί. Αν και μία τέτοια πρωτοβουλία κατά της Κίνας φαίνεται υπερβολική, δεδομένου του οικονομικού της μεγέθους και των τεράστιων ξένων επενδύσεων εκεί, εξακολουθεί να αποτελεί έναν κίνδυνο, που πολλοί διστάζουν να αγνοήσουν. «Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα γνωρίζει ότι, εάν συμβεί ένα άλλο γεωπολιτικό γεγονός, έχει ήδη δημιουργηθεί το προηγούμενο για αυτές τις πολύ περιοριστικές και τιμωρητικές κυρώσεις», δήλωσε ο Μπιλ Κάμπελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην DoubleLine Capital, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 122 δισ. δολαρίων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της DoubleLine, Τζέφρι Γκάντλαχ, χαρακτήρισε την Κίνα ακατάλληλη για επενδύσεις λόγω των απρόβλεπτων περιοριστικών μέτρων, της υποχρεωτικής απόσυρσης εταιρειών από το χρηματιστήριο και της αναστολής στα τέλη του 2020 της αρχικής δημόσιας προσφοράς πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του ομίλου ψηφιακών πληρωμών Ant Group του δισεκατομμυριούχου Τζακ Μα. Ο Κάμπελ είπε ότι «δημιουργείται ένα νέο παράδειγμα, στο πλαίσιο του οποίου τα γεωπολιτικά γεγονότα γεννούν άμεσες επιπτώσεις για τις επενδύσεις και τους χρηματιστηριακούς δείκτες», επισημαίνοντας τις εντάσεις με αφορμή την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ως πιθανά σημεία ανάφλεξης με τη Δύση. Η τεράστια παρουσία της Κίνας στους δείκτες μετοχών και ομολόγων σημαίνει ότι οι επενδυτικοί οίκοι, συμπεριλαμβανομένου και του δικού του, χρειάζονται κάποια έκθεση στη συγκεκριμένη αγορά. Η DoubleLine αγόραζε ομόλογα τραπεζών περιφερειακής ανάπτυξης και χρησιμοποιεί άλλες ασιατικές χώρες ως πληρεξούσιους για την Κίνα, ώστε να αποφύγει να δεσμεύσει πάρα πολλά χρήματα εκεί.

Η διένεξη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σιγοκαίει εδώ και χρόνια για ζητήματα μεγάλου εύρους που ποικίλλουν, από το διεθνές εμπόριο έως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Εντούτοις, πιο πρόσφατα η Ουάσιγκτον διεμήνυσε στο Πεκίνο ότι θα υποστεί συνέπειες εάν υποστηρίξει την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι η Κίνα έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τους περιορισμούς, αλλά την περασμένη εβδομάδα ενέταξαν σε μαύρη λίστα πέντε κινεζικές εταιρείες για φερόμενη υποστήριξη της στρατιωτικής βιομηχανίας της Ρωσίας. Ενα νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία προβλέπει την επιβολή κυρώσεων στο Πεκίνο για επιθετικότητα κατά της Ταϊβάν. Ο Φλάβιο Καρπεντσάνο, διευθυντής επενδύσεων στην Capital Group που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 2,6 τρισ. δολαρίων, περιόρισε την έκθεση σε κινεζικά κρατικά ομόλογα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Δεν πιστεύουμε ότι η Κίνα δεν είναι επενδυτική επιλογή ή ότι αναμένουμε σύγκρουση με την Ταϊβάν αύριο, αλλά η αστάθεια θα παραμείνει υψηλή και δεν πιστεύουμε ότι η απόδοση ενσωματώνει αυτό το είδος αβεβαιότητας», δήλωσε ο κ. Καρπεντσάνο. Τέλος, ο κολοσσός της BlackRock, ένας πολύ επιθετικός επενδυτής στην Κίνα, αναθεώρησε την άποψή του για τις μετοχές των κινεζικών ομίλων τον Μάιο – κι αυτό διότι εκτιμά ότι ο κίνδυνος στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Ταϊβάν θα αυξηθεί μέσα στην τρέχουσα δεκαετία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT