Στο τραπέζι νέα αναστολή του γερμανικού «φρένου χρέους»

Στο τραπέζι νέα αναστολή του γερμανικού «φρένου χρέους»

Υπό τον φόβο της διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Ρωσία διακόψει οριστικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η Γερμανία θα παρατείνει και το επόμενο έτος την αναστολή του λεγόμενου «φρένου χρέους», του αυστηρού ορίου για τον δανεισμό της που έχει ενσωματώσει στο σύνταγμά της. Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ έχει υποστηρίξει ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες στην Ευρωζώνη πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος από το 2023 για να αποφύγουν τον κίνδυνο περαιτέρω εκτόξευσης του πληθωρισμού εξαιτίας των δαπανών που θα διευρύνουν το έλλειμμα. Φαίνεται, όμως, πως υπό την πίεση των καταστάσεων το Βερολίνο αναθεωρεί τη θέση του.

Εχει επικρατήσει σιωπηρή συμφωνία ως προς το ότι δεν μπορεί να επιμείνει στα δημοσιονομικά του σχέδια το Βερολίνο όταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επικαλείται την προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού Nord Stream ως πρόσχημα για να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου για μεγαλύτερο διάστημα.

Τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συμφωνούν ως προς το ότι μια πλήρης διακοπή των ροών θα δημιουργούσε ένα ταυτόχρονο σοκ, παρόμοιο με την κρίση της Lehman Brothers και την πανδημία του κορωνοϊού. Ο ίδιος ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς προετοίμασε το έδαφος με μια δήλωσή του τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι η κρίση δεν θα τελειώσει σύντομα, ότι χρειάζονται περισσότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και ότι το 2023 θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη πρόκληση.

Στο μεταξύ, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού συζητούν ήδη πρόσθετη στήριξη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.

Σύμφωνα με τα σχέδια που εγκρίθηκαν την περασμένη Παρασκευή, το αυστηρό όριο δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το γνωστό ως «φρένο χρέους», θα επανέλθει το 2023 για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Ο Λίντνερ στοχεύει σε 17,2 δισ. ευρώ καθαρό χρέος, από σχεδόν 140 δισ. ευρώ φέτος και περίπου 215 δισ. ευρώ πέρυσι. Ερωτώμενoς την Παρασκευή αν η Γερμανία θα είναι σε θέση να τηρήσει τα όρια του χρέους σε περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, ο Λίντνερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αντιδράσει δεόντως και πρόσθεσε ότι «το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να τηρήσεις το “φρένο του χρέους”».

Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 ενδέχεται να μην ξαναρχίσουν, ακόμη και μετά το τέλος της 10ήμερης περιόδου συντήρησης που αρχίζει στις 11 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή