«Βουτιά» επενδύσεων σε startups το τελευταίο τρίμηνο στις ΗΠΑ

«Βουτιά» επενδύσεων σε startups το τελευταίο τρίμηνο στις ΗΠΑ

Κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά μέσα στα τελευταία τρία χρόνια η χρηματοδότηση των νεοφυών εταιρειών συρρικνώνεται, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο των New York Times. Οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 23% τους τελευταίους τρεις μήνες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, ήτοι στα 62,3 δισ. δολάρια, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η PitchBook, η οποία παρακολουθεί τις νέες εταιρείες. Ακόμη χειρότερα, το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις νεοφυών εταιρειών και οι αρχικές δημόσιες εγγραφές, οι δύο βασικές μέθοδοι επιστροφής μετρητών στους επενδυτές, ελαττώθηκαν πολύ δραστικά κατά 88%, στα 49 δισ. δολάρια, σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Βέβαια αυτού του είδους η μείωση αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων, το οποίο γνώρισε μία δεκαετή και πλέον περίοδο μεγάλης ανάπτυξης χάρη στην ακμή της οικονομίας, στα χαμηλά επιτόκια και στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν όλο και περισσότερη τεχνολογία, από τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα έως εφαρμογές και τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το κύμα δημιούργησε εμπορικές επωνυμίες, που είναι πολύ οικείες πλέον, όπως οι Airbnb και Instacart. Την τελευταία δεκαετία η σε τριμηνιαία βάση χρηματοδότηση με αποδέκτριες τις νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης μειώθηκε μόλις επτά φορές.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι πωλήσεις νεοφυών εταιρειών και οι αρχικές δημόσιες εγγραφές ελαττώθηκαν κατά 88% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Ομως τα επιτόκια αυξάνονται, ο πληθωρισμός που ακολουθεί την ανιούσα και η αβεβαιότητα που απορρέει από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν ρίξει βαριά σκιά στην παγκόσμια οικονομία φέτος, οπότε και οι νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας έχουν πληγεί. Και αυτό προμηνύει μια δύσκολη περίοδο για τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, η οποία βασίζεται σε νεοφυείς επιχειρήσεις στη Σίλικον Βάλεϊ και πέραν αυτής για να γεννήσει τον επόμενο κινητήριο μηχανισμό καινοτομίας και ανάπτυξης. «Βρισκόμαστε σε μια μακροχρόνια ανοδική αγορά», δήλωσε η Κίρστεν Γκριν, επενδύτρια της Forerunner Ventures, προσθέτοντας ότι η χρηματοδοτική απόσυρση ήταν εν μέρει μια αντίδραση σε εκείνη την ξέφρενη περίοδο σύναψης συμφωνιών, καθώς και στη μακροοικονομική αβεβαιότητα. «Αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να κατευνάσουμε τα πράγματα και να περιορίσουμε τον θόρυβο». Ο τομέας των νεοφυών τεχνολογικών εταιρειών διαθέτει ακόμα πολλά κεφάλαια και δεν πρόκειται να επέλθει κατάρρευση. Οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιχειρηματικές κινήσεις τους, χρηματοδοτώντας 4.457 συναλλαγές τους τελευταίους τρεις μήνες, μια αύξηση δηλαδή κατά 4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με την PitchBook.

Οι οίκοι καινοτομικών επενδυτικών κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων των Andreessen Horowitz και Sequoia Capital, εξακολουθούν να συγκεντρώνουν νέες και μεγάλες επενδύσεις για νεοφυείς μονάδες. Κατά τα στοιχεία της PitchBook, από τις αρχές του έτους έχουν εξασφαλίσει δεσμεύσεις για 122 δισ. δολάρια. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν συνηθίσει να ακούν την «ιστορία με τον Πέτρο και τον λύκο». Τα τελευταία δέκα χρόνια συνέβησαν αρκετές κρίσεις στην αγορά, φέρνοντας στο προσκήνιο προβλέψεις ότι η υψηλή τεχνολογία μοιάζει με φούσκα και συντόμως θα διαλυόταν. Κάθε φορά ανέκαμπτε και δυνάμωνε. Στην τρέχουσα συγκυρία, εντούτοις, καινοτομικά κεφάλαια, όπως τα Sequoia Capital και Lightspeed Venture Partners, προειδοποίησαν τις νεοφυείς να μειώσουν το κόστος, να εξοικονομήσουν μετρητά και να προετοιμαστούν για δύσκολες στιγμές. Εξ ου και πολλές εξ αυτών, τέλος, έχουν απολύσει εργαζομένους και δεν προσλαμβάνουν άλλους. Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της νεοφυούς ψηφιακών πληρωμών Fast, της εταιρείας σχεδιασμού κατοικιών Modsy και της ταξιδιωτικής WanderJaunt, έχουν κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή