Σημαντικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη

Σημαντικά κέρδη σε όλη την Ευρώπη

Kέρδη σημείωσαν χθες οι δείκτες των χρηματιστηρίων στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ ανοδικά κινούνταν και οι δείκτες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς.

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Kέρδη σημείωσαν χθες οι δείκτες των χρηματιστηρίων στη Γηραιά Ηπειρο, ενώ ανοδικά κινούνταν και οι δείκτες στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς. Στην Ευρώπη το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών βοηθήθηκε από την άνοδο των τιμών στο πετρέλαιο και τα μέταλλα, ωθώντας στη συνέχεια και τις τιμές των ομίλων πρώτων υλών. Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας η τόνωση των τραπεζών συνέβαλε στο να ολοκληρώσει τη χθεσινή συνεδρίαση ο FTSE MIB στο Μιλάνο με ενίσχυση 3,05%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με 1,88%, με 1,14% ο FTSE 100 στο Λονδίνο, με 1,97% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,60% στο Παρίσι ο CAC 40 και ο IBEX με 2,19% στη Μαδρίτη.

Ο κλαδικός δείκτης των εξορυκτικών εταιρειών ενισχύθηκε 5,4% χάρη στο ράλι του χαλκού, εν συγκρίσει με το προηγούμενο ναδίρ 20μήνου, λόγω ελπίδων ότι στην Κίνα η ζήτησή του θα αναβαθμιστεί. Ο ενεργειακός κλάδος ανήλθε 4% και 3,4% εκείνος των τραπεζών.

Οι Dow Jones και S&P 500 αργά χθες το βράδυ ανέρχονταν 0,96% και 1,29% αντίστοιχα, με την αρωγή των τελευταίων οικονομικών στοιχείων που καθησύχασαν όσους πίστευαν ότι ο πληθωρισμός είναι αδάμαστος. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν, ένδειξη ότι η ρώμη της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ υποχωρεί.

Με ώθηση από τις τράπεζες ο FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 3,05%.

Οι επενδυτές, οι οποίοι ανησυχούσαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες για τον πληθωρισμό και μία επικείμενη ύφεση στην αμερικανική οικονομία, χθες έδειξαν πιο ήρεμοι. Ακόμη κι αν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατέδειξαν την αποφασιστικότητα των μελών της να συνεχίσουν με την ανοδική πορεία των επιτοκίων, τα πρόσφατα στοιχεία φανερώνουν κάποια σημάδια βραδύτερης ανάπτυξης – οπότε και η ανησυχία για επίσπευση της σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής αμβλύνθηκε.

Το ευρώ ως προς το δολάριο είχε πτώση χθες 0,2% στα 1,0163 δολάρια, ενώ το αργό Ν. Υόρκης εκτινάχθηκε 5,7% στα 104,19 δολάρια το βαρέλι. Επειτα από δύο συνεδριάσεις δραστικών απωλειών το πετρέλαιο ενισχύθηκε, διότι οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους στις περιορισμένες προμήθειές του.

Τέλος, στο Λονδίνο το Βrent ανήλθε 5,4% στα 106,08 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή