Χρηματιστήριο: Ανοδος 2,06% με στήριξη από τράπεζες, blue chips

Χρηματιστήριο: Ανοδος 2,06% με στήριξη από τράπεζες, blue chips

Στις 795,24 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στα 75,10 εκατ. ευρώ ο τζίρος

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το βλέμμα προς την επανάκτηση των 800 μονάδων κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μια συνεδρίαση όπου οι αγοραστές, έπειτα από αρκετές ημέρες, είχαν τα ηνία από την αρχή έως τη λήξη της, χάρη στο ισχυρό ριμπάουντ των τραπεζικών μετοχών, στις σημαντικές στηρίξεις από πολλά blue chips, καθώς και στο γενικότερα θετικό κλίμα που κυριάρχησε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των πολιτικών εξελίξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο τζίρος πάντως παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα, κάτι που δεν βοηθά στη στήριξη της ανοδικής τάσης, τη στιγμή που οι ανησυχίες για τη νομισματική σύσφιγξη διεθνώς και για τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία συνεχίζουν να προβληματίζουν τους επενδυτές. Το μόνο σίγουρο, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, είναι ότι η μεταβλητότητα θα παραμείνει το κύριο χαρακτηριστικό στις αγορές, ενώ η συσχέτιση του Χ.Α. με τους βασικούς διεθνείς δείκτες αναμένεται να παραμείνει σημαντικά αυξημένη.

Κατά τη Merit Securities, η μακροπρόθεσμη τάση είναι πάντως πτωτική, με τα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη να εντοπίζονται στις 770 και 740 μονάδες και τα σημεία αντίστασης στις 810 και 820 μονάδες.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,06% στις 795,24 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,10 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε κατά 2,29% στις 1.900,10 μονάδες, ενώ στο +3,43% έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης και στις 1.30,61 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 4,26% στις 465,97 μονάδες.

Από τα μη τραπεζικά blue chips, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν η Βιοχάλκο στο +8,94% και τα ΕΛΠΕ στο +8,15% και ακολούθησε η ΕΛΒΑΛΧαλκόρ στο +6,61%, ενώ άνω του 5% διαμορφώθηκαν τα κέρδη σε Mytilineos και Jumbo και άνω του 4% στην Aegean. Στον αντίποδα, απώλειες 5,43% κατέγραψε η Motor Oil (αποκοπή μερίσματος) και άνω του 1% κινήθηκαν οι απώλειες στην Coca-Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε άλμα 4,26% στις 465,97 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο +1,90%, την Εθνική Τράπεζα στο +8,69% και τη Eurobank στο +3,97%, ενώ με απώλειες 0,3% έκλεισε η Τράπεζα Πειραιώς.

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών απομακρύνεται, προσώρας τουλάχιστον, σύμφωνα με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, όπως σημειώνει η «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Από κοινού με το ενδεχόμενο θετικών νέων για την ελληνική οικονομία από τη Fitch στην ετυμηγορία της, η οποία είναι προγραμματισμένο να δημοσιευθεί αργά σήμερα το βράδυ, είναι πιθανό να αποτελούν τους καταλύτες που θα επιτρέψουν την αντιστροφή της πολυήμερης πτωτικής πορείας του ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Πάντως η Citigroup θεωρεί πιο πιθανό το ενδεχόμενο η Fitch να αφήσει την αξιολόγηση της Ελλάδας αμετάβλητη. Οπως επισημαίνει, ο οίκος θα επανεξετάσει σήμερα τη θετική αξιολόγηση BB της Ελλάδας. Το βασικό εμπόδιο πιθανόν να είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού (έχει υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με τον Ιανουάριο, όταν η Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές). Επιπλέον, όπως τονίζει η Citi, το μοντέλο αξιολόγησης της Fitch θεωρεί επίσης δίκαιη την αξιολόγηση BB για την Ελλάδα. «Ετσι, το βασικό μας σενάριο είναι για μη μεταβολή της αξιολόγησης της Ελλάδας».

Ωστόσο, η αμερικανική τράπεζα αναγνωρίζει ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα σε BB+ με σταθερές προοπτικές τον Απρίλιο, όταν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ήταν κοντά στα τρέχοντα επίπεδα. Μια νέα αναβάθμιση θα έφερνε έτσι την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική βαθμίδα (και συνεπώς την επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα PSPP της ΕΚΤ) από τρεις από τους τέσσερις μεγάλους οίκους (εκτός από την S&P και την DBRS).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT