Ρωσικό πετρέλαιο: Με «παγίδες» η επιβολή πλαφόν στην τιμή του

Ρωσικό πετρέλαιο: Με «παγίδες» η επιβολή πλαφόν στην τιμή του

Οι κίνδυνοι για αντίμετρα από τη Ρωσία και οι φόβοι για εκτόξευση των τιμών

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στους συμμάχους της υπερδύναμης για την επιβολή ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου τείνουν να καταλήξουν σε μια διακύμανση μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι. Εγκαινιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του G7 και στοχεύουν να πλήξουν τα έσοδα της Μόσχας, ώστε να κάμψουν τη δυνατότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, βέβαια, οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να περιφρουρήσουν τις οικονομίες τους, θέτοντας όρια στο κόστος της ενέργειας και καθιστώντας το πετρέλαιο προσιτό σε όσες χώρες είναι αναγκασμένες να το εισάγουν.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως τελικά το όριο στις τιμές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά. Το φάσμα από 40 έως 60 δολ. το βαρέλι έχει προκύψει, πάντως, από τους υπολογισμούς για το κόστος με το οποίο παράγει πετρελαιοειδή η Ρωσία, αλλά και από τις τιμές στις οποίες πουλούσε το πετρέλαιό της προτού εισβάλει στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες δήλωσαν, όμως, στο Bloomberg ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εκφράζει φόβους πως ένα πλαφόν της τάξης των 40 δολ. το βαρέλι θα είναι υπερβολικά χαμηλό. Πολλώ δε μάλλον, αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι η τιμή του ρωσικού αργού κυμαινόταν γύρω στα 80 δολ. το βαρέλι στις αρχές της εβδομάδας. Οι συζητήσεις περί της επιβολής ορίου στην τιμή του πετρελαίου ξεκίνησαν μετά την απόφαση της Ε.Ε. να προχωρήσει σε σταδιακή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αργού.

Οι συζητήσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους τείνουν να καταλήξουν σε μια διακύμανση μεταξύ 40 και 60 δολαρίων το βαρέλι.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης εκφράζουν φόβους ότι όταν θα εκλείψει το ρωσικό αργό από την παγκόσμια αγορά, θα εκτοξευθούν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» έως και στα 185 δολ./βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους. Δεν λείπουν, άλλωστε, οι εμπειρογνώμονες που δηλώνουν επιφυλακτικοί ως προς τη χρησιμότητα ενός ορίου στις τιμές. Ανάμεσά τους, η Ελίμα Κροφτ, στρατηγική αναλύτρια εμπορευμάτων στη RBC, η οποία την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε ότι η επιβολή ορίου στις τιμές ενδέχεται να εξωθήσει τη Ρωσία σε αντίμετρα, με αποτέλεσμα να διακόψει απότομα την προσφορά πετρελαίου για να εξωθήσει ανοδικά την τιμή του. Ορισμένοι αναλυτές της αγοράς, όπως για παράδειγμα τα στελέχη της JPMorgan, εξέφρασαν, ίσως με κάποια υπερβολή, την ανησυχία ότι στην περίπτωση αυτή οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να σημειώσουν διαστημική εκτόξευση στα 380 δολάρια το βαρέλι.

Μιλώντας, άλλωστε, στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, η Αμρίτα Σεν, διευθύντρια και αναλύτρια θεμάτων ενέργειας στην Energy Aspects, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως ένα πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου θα ήταν αποτελεσματικό μόνον υπό τον όρο ότι θα συναινέσουν σε αυτό οι σημαντικότεροι πελάτες της Ρωσίας και αγοραστές του πετρελαίου της, η Κίνα και η Ινδία. Οι χώρες αυτές, όμως, αγοράζουν το ρωσικό πετρέλαιο ήδη με κάποια έκπτωση, όπως είναι λογικό αφού εισάγουν πολύ μεγάλες ποσότητες. Εχουν, άλλωστε, σπεύσει να επωφεληθούν από τη ρήξη των σχέσεών της με την Ευρώπη και έχουν αυξήσει δραματικά τις αγορές τους. Μόνον από τις δύο αυτές ασιατικές οικονομίες η Ρωσία εισέπραξε 24 δισ. δολ. μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου. Και όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος της Energy Aspects, οι δύο αυτές χώρες είναι μάλλον απίθανο να συναινέσουν στην επιβολή ορίου στις τιμές, που ούτως ή άλλως θα μπορούσε να εξωθήσει τη Μόσχα σε μέτρα αντεκδίκησης. Χαρακτηριστικά το σχόλιο της αναλύτριας για το υπό συζήτηση μέτρο είναι πως «μοιάζει πολύ καλή ιδέα θεωρητικά, αλλά δεν πρόκειται να λειτουργήσει στην πράξη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή