Ακυβέρνητο καράβι εν μέσω θαλασσοταραχής

Ακυβέρνητο καράβι εν μέσω θαλασσοταραχής

Η πολιτική κρίση θα επηρεάσει την οικονομία της Βρετανίας σε μια περίοδο ταχύτατων εξελίξεων και έντονης αβεβαιότητας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παραίτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον βαθαίνει την αβεβαιότητα γύρω από τη βρετανική οικονομία, η οποία ήδη υφίσταται πιέσεις εξαιτίας του πληθωρισμού που τείνει να γίνει διψήφιος, τον κίνδυνο μιας ύφεσης και τις επιπτώσεις της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε. Η διαδικασία αντικατάστασης του πρωθυπουργού απαιτεί εβδομάδες, αφήνοντας την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε κατάσταση εκκρεμότητας – η στερλίνα ήδη έχει φθάσει στα χαμηλότερα επίπεδά της τής τελευταίας διετίας έναντι του δολαρίου. Η δε Τράπεζα της Αγγλίας καλείται να απαντήσει στο ερώτημα πώς θα αυξήσει τα επιτόκια χωρίς να καταστρέψει την οικονομική δραστηριότητα. Ακόμα περισσότερο από πολλές άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο υφίσταται τις πιέσεις ενός πληθωρισμού που φθάνει το 9,1%, δηλαδή τα υψηλότερα επίπεδα 40ετίας, ενώ κατά την Τράπεζα της Αγγλίας προ της λήξης του 2022 θα φθάσει στο 11%.

Οποιος διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις για τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος μιας ύφεσης, αλλά πιθανώς να ενταθεί η πληθωριστική πίεση στην οικονομία. Οταν παραιτήθηκε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, διευκρίνισε πως διαφωνούσε σε θέματα πολιτικής με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό, ο οποίος επιδίωκε επί μακρόν περισσότερες φοροαπαλλαγές. Η βραχυπρόθεσμη προτεραιότητα του Σουνάκ, προτού αποχωρήσει, ήταν να περιστείλει το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, το οποίο διαρκoύσης της πανδημίας εκτινάχθηκε σε πάνω από 2 τρισ. δολάρια. Αναλυτές της Citi αναμένουν ότι οι υποψήφιες για την ηγεσία των Συντηρητικών, Πρίτι Πατέλ και Λιζ Τρας, που είχαν καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, αντιστοίχως, στην κυβέρνηση Τζόνσον, ίσως ζητήσουν γρήγορες μειώσεις φόρων και υψηλότερες δαπάνες. Οι έτεροι υποψήφιοι, Ρίσι Σουνάκ και Σατζίντ Τζάβιντ, πρώην υπουργός Υγείας, ίσως να φανούν δημοσιονομικά πιο επιφυλακτικοί. Οι αρμόδιες Αρχές του προϋπολογισμού αναφέρουν ότι κατά τις προβλέψεις τους, εάν οι μελλοντικές κυβερνήσεις δεν φανούν αυστηρές δημοσιονομικά, το δημόσιο χρέος μέσα σε ορίζοντα 50 ετών θα υπερτριπλασιαστεί στο σχεδόν 320% του ΑΕΠ. Τέλος, αναφορικά με την Τράπεζα της Αγγλίας, αυτή έχει αυξήσει πέντε φορές το κόστος δανεισμού από πέρυσι τον Δεκέμβριο, ακολουθώντας τη δραστικότερη διαδικασία των τελευταίων 25 ετών, επισημαίνοντας ότι δεν θα παύσει. Πιθανώς, κατά τις ενδείξεις, να κάνει ακόμα μία κίνηση με αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας στο βασικό της επιτόκιο, στην επόμενη συνεδρίαση του Αυγούστου. Ωστόσο, λόγω κινδύνου για μια γενικευμένη κάμψη στην παγκόσμια οικονομία και της αβεβαιότητας για τη βρετανική δημοσιονομική πολιτική, οι αναλυτές και οι επενδυτές δεν προβλέπουν πλέον μια τόσο θεαματική κίνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή