Πληθωρισμός: Εγκλωβισμένοι σε σπιράλ ακρίβειας

Πληθωρισμός: Εγκλωβισμένοι σε σπιράλ ακρίβειας

Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε ενέργεια, βασικά είδη διατροφής και υπηρεσίες

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο άλμα σημείωσε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο με τις ανατιμήσεις πλέον να είναι εξαιρετικά υψηλές όχι μόνο στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και σε πολύ βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, το γάλα, το λάδι και το κρέας, καθώς και σε σειρά υπηρεσιών, οι οποίες έχουν άμεση σχέση με το κόστος καυσίμων, όπως είναι οι αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές. Αν και τελικά ο πληθωρισμός τον Ιούνιο δεν διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 13%, όπως αναμενόταν, αλλά σε 12,1% από 11,3% τον Μάιο, δεν υπάρχουν σημάδια αποκλιμάκωσης ούτε στο πεδίο της ενέργειας ούτε σε αυτό των τροφίμων. Ακόμη δε και αν δεν υπάρξουν νέες, εκτεταμένες ανατιμήσεις μες στο καλοκαίρι, δεν αποκλείονται νέες από το φθινόπωρο, υπό τον φόβο μάλιστα και προβλημάτων επάρκειας στο φυσικό αέριο. Η διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 12,1% αποτελεί «επιστροφή» στην περίοδο 1993-1994, όταν ο πληθωρισμός για τον μήνα Ιούνιο είχε διαμορφωθεί σε 15,8% και 10,3% αντιστοίχως.

Πληθωρισμός: Εγκλωβισμένοι σε σπιράλ ακρίβειας-1

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και τον μήνα Ιούνιο καταγράφηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών σε ετήσια βάση στο φυσικό αέριο (117,7%), στο ηλεκτρικό ρεύμα (70,4%), στο πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), στα λοιπά καύσιμα όπως βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης (45,6%). Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω αυξήσεις προκύπτουν μετά και τον συνυπολογισμό των επιδοτήσεων που δίνονται για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, αλλά και για τα καύσιμα.

Επιστροφή στον Ιούνιο του 1993 και του 1994, όταν είχε διαμορφωθεί σε 15,8% και 10,3% αντιστοίχως.

Οι αυξήσεις αυτές πυροδότησαν πολύ μεγάλες ανατιμήσεις σε σειρά υπηρεσιών, όπως είναι οι μεταφορές με αεροπλάνο, με τα αεροπορικά εισιτήρια να αυξάνονται κατά 48,5%, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κατά 20,4%, ενώ οι πρόσφατες αλλαγές στις χρεώσεις των ταξί είχε ως συνέπεια ανατιμήσεις σε ετήσια βάση της τάξης του 32,9%.

Αυτό όμως που επιβαρύνει κυρίως τα νοικοκυριά με χαμηλό και μέσο εισόδημα είναι οι πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών που παρατηρούνται στα τρόφιμα και μάλιστα σε πολύ βασικά είδη. Συνολικά στα τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά οι αυξήσεις ήταν 12,6% σε ετήσια βάση και 1,5% σε μηνιαία βάση. Σε ετήσια βάση σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών κατά 24,9% στο λάδι, κατά 15,9% σε ψωμί – δημητριακά, κατά 15,5% σε γαλακτοκομικά – αυγά, κατά 14,9% στα κρέατα, κατά 11,3% στα λαχανικά, κατά 9,3% στα φρούτα, κατά 8,6% στον καφέ.

Σημαντικές αυξήσεις, τέλος, καταγράφηκαν σε σειρά υπηρεσιών που σχετίζονται με τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία. Οι χρεώσεις των ξενοδοχείων είναι αυξημένες κατά 27,7% σε σύγκριση με πέρυσι, ανατιμήσεις 4,6% καταγράφηκαν στην εστίαση, ενώ τα εισιτήρια για κινηματογράφους και θέατρα έχουν αυξηθεί κατά 13,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή