Δεν βιάζεται να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές το Δημόσιο

Δεν βιάζεται να δοκιμάσει έξοδο στις αγορές το Δημόσιο

Στρατηγική προστασίας από την τρέχουσα καταιγίδα χτίζει η ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας δυνάμεις ώστε να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική προστασίας από την τρέχουσα καταιγίδα χτίζει η ελληνική κυβέρνηση, κρατώντας δυνάμεις ώστε να μη χρειαστεί να βγει στις αγορές σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες.

Αν και η αγορά ομολόγων έχει ηρεμήσει σε σχέση με την τρικυμία που είχε βιώσει τις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου, χάρη στις έκτακτες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο οι αυξήσεις επιτοκίων είναι μπροστά, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος οι (αρχικές τουλάχιστον) ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, να μην ικανοποιήσουν πλήρως τις προσδοκίες της αγοράς.

Ετσι, διατηρώντας υψηλά τα επίπεδα των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία διαμορφώνονται στα 38,6 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τα χρήματα που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση το επόμενο διάστημα, καθώς και την πολύ καλύτερη εικόνα των εσόδων και χαμηλώνοντας τον στόχο για τη συνολική εκδοτική δραστηριότητα του έτους –αφού μπορεί να κινηθεί κάτω των αρχικών 12 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί–, η Ελλάδα έχει την άνεση να εξετάσει και πάλι το θέμα «έξοδος στις αγορές» από το φθινόπωρο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 38,6 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα είναι πάνω από τις προβλέψεις.

Από τις αρχές του έτους το ελληνικό Δημόσιο έχει αντλήσει 5,4 δισ. ευρώ από τις αγορές – 3 δισ. ευρώ από το 10ετές, 1,5 δισ. ευρώ από το re-opening του 7ετούς και 900 εκατ. ευρώ από τις δημοπρασίες των επανεκδόσεων των ομολόγων του PSI. Εως τα τέλη του 2022 δεν αναμένεται να χρειαστεί να αντληθούν πάνω από 3-4 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της επανέκδοσης του ομολόγου λήξης 2023 που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα για την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ), έναντι 6,6 δισ. ευρώ που θα χρειαστούν εάν ο στόχος παραμείνει στα 12 δισ. ευρώ.

Και αυτό γιατί, πρώτον, η εκτόξευση του πληθωρισμού έχει το «θετικό» της ενίσχυσης των εσόδων. Ηδη τα έσοδα του α΄ εξαμήνου ήταν βελτιωμένα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις κατά 2,7-2,9 δισ., ενώ θα είναι πολύ καλύτερα το β΄ εξάμηνο, για λόγους φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ., αλλά και του τουρισμού. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει πως φέτος ο τουρισμός θα κινηθεί στο 80% των επιπέδων του 2019 (15 δισ. ευρώ έσοδα έναντι 18,5 δισ. ευρώ) και υπάρχουν εκτιμήσεις πως η εικόνα θα είναι πολύ καλύτερη.

Επιπλέον, αναμένονται 1 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. από το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης (SURE), 1,5 δισ. ευρώ από τις δύο δόσεις SNP/ANFAs, ενώ –αντίθετα με τον αρχικό στόχο– οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων δεν θα μειωθούν, που σημαίνει 1 δισ. ευρώ πρόσθετα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η πιθανότητα μιας έξτρα δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτά καλύπτουν συνεπώς το «χάσμα» έναντι του αρχικού στόχου του δανεισμού, με αποτέλεσμα να μη χρειάζεται η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές περισσότερα από 3-4 δισ. ευρώ περαιτέρω φέτος.

Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της έκδοσης του πρώτου πράσινου ομολόγου παραμένει, ενώ επίσης παραμένει και ο στόχος της προπληρωμής των διμερών δανείων GLF προς τα τέλη του έτους.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή