Αρχές του 2023 οι προσφορές για την Αττική Οδό

Αρχές του 2023 οι προσφορές για την Αττική Οδό

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Προχωρούν οι διαδικασίες για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη σε ενημερωτική συνάντηση ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, στην επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουλίου, θα εγκριθεί το πλαίσιο που θα διέπει τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών (Request for Binding Offers) και θα δοθεί πρόσβαση στους οκτώ προεπιλεγέντες επενδυτές στην εικονική βάση δεδομένων του διαγωνισμού. Το αρχικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται να αναρτηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την υποβολή οικονομικών προσφορών να τοποθετείται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί, όπως έγινε γνωστό χθες, την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στον οδικό άξονα με κριτήριο το μέγεθος του κυκλοφοριακού όγκου. Σε ώρες και ημέρες, δηλαδή, κατά τις οποίες η Αττική Οδός είναι κορεσμένη, το τέλος διέλευσης θα μπορούσε να είναι αυξημένο, με το μοντέλο αυτό χρέωσης να εφαρμόζεται σε αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Αναφερθείς στα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Πολίτης σημείωσε ότι στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λειτουργεί ενθαρρυντικά το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση ανακάμπτει, σε συνδυασμό με την απρόσκοπτη λειτουργία του αεροδρομίου, που δεν εμφανίζει προβλήματα αντίστοιχα με αυτά άλλων αερολιμένων εκτός Ελλάδας. Αυτή τη στιγμή η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει όλα τα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης της μετοχικής συμμετοχής της στην εταιρεία παραχώρησης του αεροδρομίου. Ως εκ τούτου, δεν είναι βέβαιο ότι θα επιλεγεί η διαδικασία της πώλησης του 30% του ΔΑΑ.

Για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Ηγουμενίτσας αναμένεται η υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 29 Ιουλίου και 5 Αυγούστου αντίστοιχα, ενώ για αυτό στο Ηράκλειο ο εκτιμώμενος χρόνος υποβολής προσφορών είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2022. Στο λιμάνι του Βόλου σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνδεσή του με τη σιδηροδρομική γραμμή, όπως και η μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο και τη μαρίνα.

Το ΤΑΙΠΕΔ αξιολογεί την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής στον οδικό άξονα – Τα σχέδια για ΔΑΑ, ΔΕΠΑ.

Στην Εγνατία Οδό ολοκληρώνονται οι χρηματοδοτικές και κατασκευαστικές συμφωνίες, οι οποίες θα κατατεθούν μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας.

Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας το ΤΑΙΠΕΔ εξετάζει εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης, ενώ το οικονομικό κλείσιμο του διαγωνισμού της ΔΕΠΑ Υποδομών αναμένεται μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ως προς τη μονάδα συμβάσεων στρατηγικής σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εντεταλμένος σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος ΤΑΙΠΕΔ, στον τομέα καθαρισμού των δασών από τον περασμένο Απρίλιο έως και τα μέσα Ιουνίου έχουν υπογραφεί 20 συμβάσεις άνω των 43 εκατ. ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί η προμήθεια πυροσβεστικών οχημάτων προϋπολογισμού 65 εκατ. ευρώ και το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια επιπλέον οχημάτων αξίας 37 εκατ. ευρώ. Εως το τέλος της χρονιάς εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθούν τα έργα αναβάθμισης σε πέντε νοσοκομεία (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης, Θριάσιο, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Αγιος Παύλος Θεσσαλονίκης).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT