Δάνειο 925 εκατ. από Deutsche Bank στην Τουρκία

Δάνειο 925 εκατ. από Deutsche Bank στην Τουρκία

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας, γνωστή ως Botas, έλαβε δάνειο ύψους 925 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank για να χρηματοδοτήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας, γνωστή ως Botas, έλαβε δάνειο ύψους 925 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank για να χρηματοδοτήσει τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες της χώρας να περιορίσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. Οπως τονίζει στη σχετική ανακοίνωσή της η Deutsche Bank, πρόκειται για τριετές δάνειο που θα επιτρέψει στην Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS, όπως είναι η πλήρης επωνυμία της Botas, να αγοράζει LNG από προμηθευτές προερχόμενους από 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και του Κατάρ.

Η χρηματοδότηση έχει την εγγύηση της κυβέρνησης της Τουρκίας και μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον. Η συμφωνία ανάμεσα στην τουρκική ενεργειακή και στον γερμανικό τραπεζικό κολοσσό σηματοδοτεί το πρώτο διεθνές δάνειο του κρατικού φορέα εκμετάλλευσης αγωγών για εισαγωγές υγροποιημένου αερίου. Πρόκειται βέβαια να χρηματοδοτήσει μόνον ένα μικρό μέρος της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τουρκίας. Προλειαίνει, όμως, το έδαφος για παρόμοιες συμφωνίες από πλευράς της Botas που θα της επιτρέψουν να διαφοροποιήσει το μείγμα των ενεργειακών της προμηθειών. Σήμερα, στο μείγμα αυτό κυριαρχούν οι υδρογονάνθρακες που εισάγει από τη Ρωσία και από το Ιράν. Η δανειακή αυτή διευκόλυνση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την Botas, καθώς η τουρκική εταιρεία έχει υποστεί πλήγμα από την εκτόξευση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Δυσκολεύεται, άλλωστε, να μεταβιβάσει στους καταναλωτές το αυξημένο κόστος καθώς οι τουρκικές αρχές προσπαθούν απεγνωσμένα και με ανορθόδοξες μεθόδους να αναχαιτίσουν τον πληθωρισμό που καλπάζει στο 80% και σημειώνει υψηλό 24 ετών, ενώ η χώρα οδεύει προς τις εκλογές του επόμενου έτους.

Είναι αποκαλυπτικός ο ισχυρισμός της Botas ότι αναγκάζεται να πουλάει φυσικό αέριο στους εγχώριους καταναλωτές σε τιμές που αντιπροσωπεύουν μόλις το 30% του κόστους. Προκειμένου να διατηρήσει σε λειτουργία την κρατική ενεργειακή, η τουρκική κυβέρνηση διοχέτευσε στην Botas το πρώτο τρίμηνο του έτους περισσότερα κεφάλαια από όσα της είχε χορηγήσει σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η εταιρεία ήταν, άλλωστε, εκείνη που έλαβε τη μερίδα του λέοντος από τα κεφάλαια συνολικού ύψους 19 δισ. δολαρίων της κεντρικής τράπεζας από τις πωλήσεις συναλλάγματος για κρατικές εταιρείες το πρώτο ήμισυ του τρέχοντος έτους. Οι πωλήσεις αυτές, σημειωτέον, είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή