Σημάδια μείωσης της ζήτησης για ημιαγωγούς

Σημάδια μείωσης της ζήτησης για ημιαγωγούς

Οι κραδασμοί στο σύστημα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που προκλήθηκαν από την πανδημία στέρησαν από τους κατασκευαστές υπολογιστών, αυτοκινήτων και έξυπνων τηλεφώνων τους ημιαγωγούς (τσιπ) που απαιτούνται για να τα ολοκληρώσουν ως προϊόντα.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κραδασμοί στο σύστημα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, που προκλήθηκαν από την πανδημία στέρησαν από τους κατασκευαστές υπολογιστών, αυτοκινήτων και έξυπνων τηλεφώνων τους ημιαγωγούς (τσιπ) που απαιτούνται για να τα ολοκληρώσουν ως προϊόντα. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, μόλις από τα τέλη Μαΐου έως τον Ιούνιο. Ο υψηλός πληθωρισμός, τα τελευταία περιοριστικά μέτρα λόγω επανεμφάνισης κορωνοϊού στην Κίνα και ο πόλεμος στην Ουκρανία συνέβαλαν στο να περιορίσουν οι καταναλωτές τις δαπάνες τους γενικά και ειδικότερα σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έξυπνα κινητά τηλέφωνα. Οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς, κατά συνέπεια, μετατράπηκαν σε πλεόνασμα σε ορισμένους κλάδους, αιφνιδιάζοντας τη Γουόλ Στρητ. Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η εταιρεία τσιπ Micron Technology δήλωσε ότι θα ελαττώσει την παραγωγή, διότι η ανατροπή στα δεδομένα την κατέλαβε εξαπίνης – τα σχετικά δήλωσε ο γενικός διευθυντής της, Σουμίτ Σαντάνα. Ενόψει της περιόδου δημοσιοποίησης οικονομικών αποτελεσμάτων δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ εντός Ιουλίου, ο οικονομολόγος με ειδίκευση σε ημιαγωγούς της TechInsights, Νταν Χάτσισον, προειδοποίησε για περισσότερα άσχημα νέα μετά τις ζοφερές προβλέψεις της Micron. «Η Micron κάπως προλείανε το έδαφος με την ειλικρινή της δήλωση», είπε.

Μεγάλοι προμηθευτές τσιπ σε κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, όπως τα προσιτά έξυπνα τηλέφωνα, δέχονται το μεγαλύ- τερο πλήγμα.

Οι ανησυχίες για κάμψη του κλάδου έχουν πλήξει τις μετοχές των ομίλων κατασκευής ημιαγωγών, με τον κλαδικό δείκτη στο χρηματιστήριο της Φιλαδέλφειας να έχει απολέσει από τις αρχές του χρόνου το 35% της αξίας του εν συγκρίσει με το -19% στον γενικό δείκτη της Γουόλ Στριτ S&P 500. Οπως οι εκνευρισμένοι καταναλωτές προκαλούν αψιμαχίες για να εξασφαλίσουν στον διάδρομο του σούπερ μάρκετ χαρτί υγείας ενόψει των περιοριστικών μέτρων του κορωνοϊού, έτσι λειτουργούσαν και μέσα στην πανδημία οι εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών και σώρευσαν ημιαγωγούς. Στο πρόσφατο παρελθόν οι οικονομικά συντηρητικές εταιρείες συνήθιζαν να παραγγέλνουν απλώς έγκαιρα τα ανταλλακτικά και να φθάνουν αυτά όσο το δυνατόν πλησιέστερα προς τον χρόνο παραγωγής. Ετσι μπορούσαν να αποφύγουν τη σώρευση αποθεμάτων, τον περιορισμό του χώρου των αποθηκών και τις προκαταβολικές δαπάνες. Η συνθήκη ανετράπη άρδην με την πανδημία, οπότε τώρα ισχύει η πρακτική αποθήκευσης ημιαγωγών «για κάθε περίσταση». Η μεγάλη αυτή αλλαγή έχει πλήξει ανομοιογενώς το εύρος των επιχειρηματικών κλάδων, όπως τονίζουν ειδικοί. Ο Τριστάν Γκέρα, προϊστάμενος αναλυτής ημιαγωγών της Baird, επισημαίνει ότι οι μεγάλοι προμηθευτές τσιπ σε κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών, όπως είναι τα προσιτά έξυπνα τηλέφωνα, θα δεχθούν το ισχυρότερο κτύπημα. Μία εξ αυτών είναι ο κολοσσός της Nvidia, ο οποίος κατασκευάζει τσιπ γραφικών για χρήση σε βιντεοπαιχνίδια και κρυπτογραφημένα νομίσματα. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες, που δεν επηρεάζονται πολύ από την πλημμυρίδα ημιαγωγών, και μεταξύ αυτών βρίσκονται οι προμηθευτές του κολοσσού της Apple στη Νοτιοανατολική Ασία. Ενας από τους προμηθευτές είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών στον κόσμο, η ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing, όπως παρατηρεί ο αναλυτής της Wedbush, Ματ Μπράισον. Η δε ζήτηση για τις συσκευές της Αpple διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, οι οποίες είναι ακριβές ως επί το πλείστον. Τέλος, ο κ. Γκέρα τόνισε ότι η ζήτηση θα είναι ζωηρή και για τα τσιπ, τα οποία τοποθετούνται σε αυτοκίνητα και σε κέντρα συγκέντρωσης και επεξεργασίας δεδομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή