Υψηλή ανάπτυξη στο 4% βλέπει η Ε.Ε.

Υψηλή ανάπτυξη στο 4% βλέπει η Ε.Ε.

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι στο υπουργείο Οικονομικών μετά και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 4% το 2022, από 3,1% που προέβλεπε η κυβέρνηση.

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι στο υπουργείο Οικονομικών μετά και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 4% το 2022, από 3,1% που προέβλεπε η κυβέρνηση. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι δεν πρόκειται προς το παρόν να αναθεωρηθούν οι στόχοι στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο, αλλά τον Οκτώβριο με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Αυτό όμως δεν εμποδίζει το Μέγαρο Μαξίμου να σχεδιάζει μέτρα και ελαφρύνσεις που θα εξειδικευθούν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Μπορεί η ενεργειακή κρίση να είναι ο μεγάλος αστάθμητος παράγοντας και ο πληθωρισμός να συνεχίζει την ανοδική πορεία του, ωστόσο τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι και το 2022 η ανάπτυξη της οικονομίας θα είναι σημαντική παρά τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό που είναι κυρίως εισαγόμενος λόγω των διεθνών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Παράλληλα τονίζουν ότι η έως τώρα πορεία των εσόδων είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, εκτονώνοντας τη δημοσιονομική πίεση που ασκεί η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4%, σημαντικά υψηλότερο από τη μέση επίδοση στην Ε.Ε. αλλά και από την προηγούμενη εκτίμηση της Επιτροπής (3,5%) και του ΥΠΟΙΚ (3,1%). Το 2023 η Επιτροπή περιορίζει στο 2,4%, από 3,1% προηγουμένως (με βάση τις προηγούμενες εκτιμήσεις), τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

Ταυτόχρονα όμως οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Με βάση την Κομισιόν, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,9% στην Ελλάδα, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση κατά 6,3%, ενώ για το 2023 εκτιμά πως ο δείκτης τιμών (εναρμονισμένος) θα αυξηθεί εκ νέου κατά 3,5% έναντι ανόδου κατά 1,9% που ανέμενε πριν. Στο σχετικό κεφάλαιο για τη χώρα μας τονίζεται ότι «η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα διατήρησε τη δυναμική της το πρώτο τρίμηνο του 2022, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση. Οι σταθερές καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και οι επενδύσεις αυξήθηκαν σημαντικά».

Τουρισμός, κατανάλωση και επενδύσεις στηρίζουν φέτος την ελληνική οικονομία – «Αγκάθι» ο πληθωρισμός.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι μπορεί η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο να υπερέβη τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αλλά η πλήρης επίδραση του υψηλότερου πληθωρισμού και της συνακόλουθης συμπίεσης του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος αναμένεται να φανεί αργότερα μέσα στο έτος.

Η ανάπτυξη το 2022 προβλέπεται να στηριχθεί επίσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τον τουρισμό που θα καταγράψει πλήρη επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα έως το 2023.

«Στο μέλλον, η αυξημένη αβεβαιότητα αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για νέες θέσεις εργασίας και σε συνδυασμό με τον ακόμη υψηλό ρυθμό πληθωρισμού να αποδυναμώσει την ανάπτυξη το 2023», εκτιμάται. Επιπλέον, οι ασθενέστερες προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας καθώς και οι αυστηρότεροι όροι δανεισμού αναμένεται να επιβραδύνουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, παρά την ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης», επισημαίνεται.

Κατά την παρουσίαση του απολογισμού του κυβερνητικού έργου της τριετίας, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Μέσα σε αυτή την τριετία, παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες κρίσεις, καταφέραμε, μέσα από συστηματική και συντονισμένη προσπάθεια, να πετύχουμε σημαντικούς οικονομικούς στόχους που είχαμε θέσει. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν –παρά τις δυσκολίες– ευοίωνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή