Πρόγραμμα 400 εκατ. για fund managers από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Πρόγραμμα 400 εκατ. για fund managers από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Το Q-Equity στοχεύει στη δημιουργία νέων funds που θα επενδύουν σε ταχέως αναπτυσσόμενες ΜμΕ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχοντας συμμετάσχει το τελευταίο διάστημα στη δημιουργία 13 επενδυτικών σχημάτων, πολλά εκ των οποίων εστιάζουν και στην ενίσχυση startup εταιρειών, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ, πρώην ΤΑΝΕΟ) διαθέτει σε επίδοξους fund managers (διαχειριστές κεφαλαίων) και ένα νέο εργαλείο για τη δημιουργία της επόμενης γενιάς των venture capitals. Πρόκειται για το Q-Equity, το οποίο στοχεύει στη δημιουργία νέων funds που με τη σειρά τους θα επενδύουν σε ταχέως αναπτυσσόμενες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαθέτει κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ μέσω πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ στόχος στο πλαίσιο του προγράμματος είναι να κινητοποιηθούν και ιδιωτικά κεφάλαια. Η δε συμμετοχή της ΕΑΤΕ στα νεοσύστατα επενδυτικά σχήματα θα φτάνει σε ποσοστό έως 50%. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε στο πλαίσιο ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με την παρουσία εκπροσώπων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αλλά και μεγάλου αριθμού venture capitals. Η ΕΑΤΕ διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια 2,1 δισ. ευρώ, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει δεχθεί 88 αιτήσεις για σύσταση κεφαλαίων, εκ των οποίων τελικά, έπειτα από αξιολόγηση, 13 κατάφεραν να βγουν στην αγορά. Τα 13 επενδυτικά σχήματα έχουν επενδύσει συνολικά σε 39 εταιρείες από διάφορους κλάδους (λιανεμπόριο, fintech, περιβάλλον και ενέργεια, αγροτεχνολογία κ.ά.), μερικά εκ των οποίων είναι το Marathon Venture Capital (70 εκατ. ευρώ), SouthBridge Advisors (182 εκατ. ευρώ), Venture Friends (100 εκατ. ευρώ), Deca Investments κ.ά.

Ορισμένα από τα προγράμματα που έχει προκηρύξει η ΕΑΤΕ τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία επενδυτικών σχημάτων είναι το Accelerate TT (ύψους 60 εκατ. ευρώ) για τη χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που δραστηριοποιούνται στους τομείς μεταφοράς τεχνολογίας, το InnovateNow (100 εκατ. ευρώ), που θεωρείται ο «συνεχιστής» του Equifund καθώς χρηματοδοτεί funds που επενδύουν σε καινοτόμα startups, αλλά και το Green Greek Funds (400 εκατ. ευρώ). Επονται τα Μade in Greece (50 εκατ. ευρώ), 4IR Window Size (50 εκατ. ευρώ), Co-investment (100 εκατ. ευρώ), Debt (450 εκατ. ευρώ), Επάνοδος (150 εκατ. ευρώ), καλύπτοντας όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας και τα στάδια ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι η ΕΑΤΕ έχει δεσμεύσει λίγο πάνω από 300 εκατ. ευρώ συμμετέχοντας στα 13 επενδυτικά σχήματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τα παραπάνω προγράμματα.

Αν και η κύρια δραστηριότητά της είναι η στήριξη για τη δημιουργία νέων επενδυτικών σχημάτων, η ΕΑΤΕ προχωρεί και στη σύναψη διεθνών συνεργασιών. Ανάμεσα σε αυτές είναι η συνεργασία με τη Μubadala Capital και την Abu Dhabi Developmental Holding Company (ADQ) από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, καθώς και με το κρατικό sovereign fund του Μπαχρέιν, Mumtalakat. Παράλληλα, η ΕΑΤΕ βρίσκεται σε συζητήσεις και με το κρατικό επενδυτικό fund της Σαουδικής Αραβίας, διατηρεί συνεργασία με την BPI France, ενώ αναμένεται να ανακοινώσει νέα προγράμματα σε εξειδικευμένους τομείς μαζί με το European Investment Fund.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή