Συστάσεις ΔΝΤ στην Κίνα για οικονομία, πανδημία

Συστάσεις ΔΝΤ στην Κίνα για οικονομία, πανδημία

Καλεί το Πεκίνο να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα και να υιοθετήσει πιο ευέλικτη στρατηγική για την ανάσχεση του κορωνοϊού

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για τη διαφαινόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης που γνωρίζει η Κίνα, το ΔΝΤ κάλεσε το Πεκίνο να στηρίξει περαιτέρω τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο με μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής. Παράλληλα τόνισε την ανάγκη να υιοθετήσει η κινεζική ηγεσία μια πιο ευέλικτη στρατηγική σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιβράδυνση που ήδη καταγράφει η δεύτερη οικονομία στον κόσμο.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, τόνισε πως τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής μπορούν να αποβούν εξαιρετικά αποτελεσματικά αν προβλέπουν μεταφορά κεφαλαίων με σκοπό την ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας. Προσέθεσε, άλλωστε, ότι σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες, η Κίνα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα υψηλού πληθωρισμού, πράγμα που της δίνει τη δυνατότητα να προσφέρει πρόσθετη στήριξη στην οικονομία της. Ο κ. Ράις τόνισε, όμως, ιδιαιτέρως την ανάγκη να αλλάξει τακτική το Πεκίνο και να εγκαταλείψει τα δρακόντεια μέτρα με τα οποία προσπαθεί να επιτύχει την ανάσχεση της πανδημίας, εν ολίγοις να εγκαταλείψει την πολιτική της μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Υπογράμμισε πως χρειάζεται μια πιο ευέλικτη προσέγγιση στο θέμα προκειμένου να μην επιβραδυνθεί περαιτέρω ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Πρότεινε, άλλωστε, στο Πεκίνο να εργαστεί περισσότερο προκειμένου να ενθαρρύνει τον πληθυσμό να προχωρήσει στις λεγόμενες αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων και προπαντός να πείσει τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν και ιδιαιτέρως όσους ανήκουν στις προχωρημένες ηλικίες.

Οι συστάσεις του ΔΝΤ έρχονται σε μια στιγμή που το Πεκίνο επαναφέρει για πολλοστή φορά τα σκληρά lockdowns, λίγες ημέρες αφότου τα ήρε σε πόλεις – «κλειδιά», όπως η πολύβουη Σαγκάη, ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου, και η Σεντζέν, που αποτελεί εδώ και καιρό την έδρα της λεγόμενης κινεζικής «Silicon Valey», όπως αποκαλείται καθώς είναι έδρα πολλών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Η δεύτερη οικονομία στον κόσμο πληρώνει βαρύ τίμημα για την πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό, καθώς τα αλλεπάλληλα σκληρά lockdowns έχουν περιορίσει δραστικά την οικονομική δραστηριότητα σε καίριους τομείς της βιομηχανίας και έχουν οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή