Η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, βλέπει άνοδο πληθωρισμού

Η Κομισιόν υποβάθμισε τις προβλέψεις της για ανάπτυξη, βλέπει άνοδο πληθωρισμού

Αιτία οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις ευρωπαϊκές οικονομίες

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε χθες τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για φέτος και το επόμενο έτος και αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, κυρίως λόγω των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Στις τριμηνιαίες προβλέψεις, οι Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τις πιο αρνητικές προοπτικές, τις οποίες είχαν ήδη συζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Τώρα η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη 2,6% φέτος για το μπλοκ των 19 χωρών του ευρώ – ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 2,7% που είχε προβλέψει τον Μάιο.

Ομως για το 2023, όταν ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία –με τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας– μπορεί να γίνει αισθητός ακόμα πιο έντονα, η ανάπτυξη προβλέπεται πλέον μόλις στο 1,4% αντί του 2,3% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως. Ο πόλεμος επηρέασε τις οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης και έπληξε επίσης την αλυσίδα εφοδιασμού των εμπορευμάτων, ιδίως σε άνθος ηλίου και αλεύρι. Παρά τις οικονομικές κυρώσεις των δυτικών χωρών κατά της Ρωσίας, καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων συνεχίζεται λόγω της παγκόσμιας προσφοράς και της αύξησης του κόστους. Οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων έφεραν τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από το 1997 με 8,1% τον Μάιο, ενώ το ποσοστό αυτό ήταν τετραπλάσιο του στόχου που είχε θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Εξάλλου, η Επιτροπή αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος φέτος αναμένεται να κορυφωθεί στο 7,6% πριν υποχωρήσει στο 4% το 2023. Τον Μάιο, η Επιτροπή είχε προβλέψει ότι οι τιμές στη ζώνη του ευρώ θα αυξάνονταν κατά 6,1% φέτος και 2,7% το 2023. Προειδοποιεί, άλλωστε, ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να κινηθεί ακόμη υψηλότερα, εάν οι τιμές του φυσικού αερίου εκτιναχθούν στα ύψη λόγω της διακοπής των προμηθειών από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αναθεώρηση της ανάπτυξης προς τα κάτω.

Δεν θα μπορούσαν επίσης να αποκλειστούν κίνδυνοι για τις προοπτικές από την αναζωπύρωση της πανδημίας. Παρά τους μεγάλους αυτούς κινδύνους, η Επιτροπή υπογράμμισε ότι η Ευρωζώνη δεν αναμένεται να οδηγηθεί σε ύφεση και οι προβλέψεις θα μπορούσαν επίσης να βελτιωθούν εάν συνεχιστούν οι μειώσεις των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Χάρη στην ισχυρή αγορά εργασίας με ιστορικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας, η Επιτροπή είπε ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί πιο ανθεκτική στην αύξηση των τιμών, εάν τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν περισσότερες από τις αποταμιεύσεις τους.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε., θα δει αργή ανάπτυξη, στο 1,4% φέτος και 1,3% το 2023. Η Επιτροπή είχε προβλέψει τον Μάιο ρυθμούς ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία 1,6% και 2,4% αντίστοιχα. Η Γαλλία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, αντί του προβλεπόμενου 3,1%. Το επόμενο έτος η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 1,4%, έναντι 1,8% που προβλεπόταν τον Μάιο. Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ εκδηλωνόταν πολιτική κρίση στην Ιταλία, για την οποία αναφέρεται πως θα αναπτυχθεί φέτος περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Τώρα φαίνεται να επεκτείνεται κατά 2,9%, αντί του 2,4% που εκτιμήθηκε τον Μάιο. Η Κομισιόν εκτιμά, πάντως, πως η οικονομία της Ιταλίας θα παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση το επόμενο έτος, όταν η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,9%, δηλαδή μικρότερη σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες και χαμηλότερη από την προηγούμενη πρόβλεψη 1,9%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT