«Παγώνει» τις επαναγορές μετοχών η JPMorgan Chase

«Παγώνει» τις επαναγορές μετοχών η JPMorgan Chase

Τα καθαρά έσοδα της τράπεζας το β΄ τρίμηνο ελαττώθηκαν στα 8,6 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 8,9 δισ. δολάρια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η JPMorgan Chase ανέστειλε προσωρινά τις εξαγορές ιδίων μετοχών και ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, τα οποία υπολείπονταν των εκτιμήσεων των αναλυτών, οδηγώντας τη μετοχή της χθες σε πτώση της τάξεως του 5,1%. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζέιμι Ντάιμον, «η επί του παρόντος διακοπή των κινήσεών μας κρίνεται απαραίτητη, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε γρήγορα στις υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, ενώ παράλληλα θα μας επιτρέψει τη μέγιστη ευελιξία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών και της κοινότητάς μας μέσα από ένα ευρύ φάσμα οικονομικών μας δραστηριοτήτων». Τα καθαρά έσοδα της JPΜorgan ελαττώθηκαν 28% στα 8,6 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 8,9 δισ. δολάρια. Τα οικονομικά αποτελέσματα της κορυφαίας επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ προσφέρουν μία πρώτη ανάγνωση για το πώς κινήθηκαν οι όμιλοι της Γουόλ Στριτ στο ταραγμένο δεύτερο τρίμηνο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από μεταβαλλόμενες προοπτικές για την πορεία της οικονομίας. Πέραν της JPMorgan, και η Morgan Stanley υστέρησε των εκτιμήσεων των αναλυτών, διότι όπως δήλωσε χθες τα έσοδά της από τον βραχίονα της επενδυτικής τραπεζικής ελαττώθηκαν δραστικά κατά 55%.

Από τη δική του πλευρά ο κ. Ντάιμον ήδη από τον Ιούνιο είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας για «οικονομικό τυφώνα» και επικαλούμενος τα προβλήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη μάχη της κατά του πληθωρισμού. Η τράπεζα που διοικεί, πάντως, ενίσχυσε τις προβλέψεις της έναντι των δυνητικών κόκκινων δανείων κατά 428 εκατ. δολάρια, το οποίο μεταφράζεται σε μία συγκρατημένη επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Επιπλέον, τα τωρινά δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με εκείνα του 2021, όταν τα οικονομικά αποτελέσματα της JPMorgan συμπληρώθηκαν με την αποδέσμευση αποθεματικών 3 δισ. δολαρίων. Κι ενώ η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίζει να αναπτύσσεται και οι καταναλωτικές δαπάνες και η αγορά εργασίας έχουν εικόνα υγείας, ο υψηλός πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις, η αβεβαιότητα για την αύξηση των επιτοκίων και ο αντίκτυπος από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν δυσμενώς την παγκόσμια οικονομία κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον», υπογράμμισε ο Τζέιμι Ντάιμον. «Είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε συμβεί και θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές».

Οι προμήθειες της επενδυτικής τραπεζικής μειώθηκαν κατά 54%, δηλαδή περισσότερο από ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές για πτώση 47%, διότι οι έντονες κινήσεις της αγοράς το δεύτερο τρίμηνο δεν ευνόησαν τις επιχειρηματικές συμφωνίες και τις συναφείς συναλλαγές. Επιπροσθέτως, ο βραχίονας αυτός δέχθηκε πλήγμα από τις θέσεις αξίας 257 εκατ. δολαρίων που κρατούνται προς πώληση, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της JPMorgan. Κατά τον οικονομικό της διευθυντή, Τζέρεμι Μπάρνουμ, ο οποίος είχε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους, ειδικά ο μήνας Ιούνιος απέβη ιδιαίτερα αργός για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Τα δε έσοδα από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 15% στα 7,8 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση 17%. «Οι αγορές έτρεμαν με κάθε δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων κατά τη διάρκεια του τριμήνου, ενόσω το επενδυτικό κοινό αξιολογούσε την ικανότητα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια», ανέφερε εν κατακλείδι ο πρόεδρος της JPMorgan Ντάνιελ Πίντο σε σημείωμά του προς το προσωπικό της τραπέζης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή