Η διαμάχη των κληρονόμων της Silversea Cruises

Η διαμάχη των κληρονόμων της Silversea Cruises

Ο εμφύλιος των αδελφών Μανφρέντι και Φρανσέσκο Λεφέμπρ ντ’ Οβίντιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία έχει όλα τα συστατικά μιας καλογυρισμένης σειράς για λογαριασμό μιας δημοφιλούς τηλεοπτικής πλατφόρμας: μία εταιρεία, η οποία παρέχει πολυτελείς κρουαζιέρες στους έχοντες, μια αμφισβητούμενη οικογενειακή κληρονομιά και ένας μεγιστάνας, που μάχεται για να προστατεύσει την περιουσία του από τον αδελφό του, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Βloomberg.

Η εντελώς πραγματική σύγκρουση διαδραματίζεται 20 χρόνια και πλέον με πρωταγωνιστές τους Ιταλούς αδελφούς Μανφρέντι και Φρανσέσκο Λεφέμπρ ντ’ Οβίντιο, ο πρώτος δισεκατομμυριούχος και ο δεύτερος πανεπιστημιακός καθηγητής Ιστορίας, και με διακύβευμα την ιδιοκτησία της εταιρείας συμμετοχών, που ίδρυσε ο πατέρας τους.

Ο Φρανσέσκο ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμιμος ιδιοκτήτης του 52% αυτής, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Αυτή η εταιρεία είχε στην ιδιοκτησία της τη Silversea Cruises, η οποία υπό τη διοίκηση του Μανφρέντι αναδείχθηκε σε ηγέτιδα στον κλάδο των υπερπολυτελών κρουαζιερών. Το 2018 η Royal Caribbean Cruises αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, αποτιμώντας το σε 2 δισ. δολάρια. Επειτα από χρόνια δικαστικών ακροάσεων και αποφάσεων, η υπόθεση μπορεί να τελεσιδικήσει οριστικά με δίκη στο εφετείο της Μπολόνια. Εάν ληφθεί απόφαση υπέρ του Φρανσέσκο, όχι μόνο θα διακινδυνεύει η περιουσία του Μανφρέντι, αλλά και μία επενδυτική στρατηγική, η οποία του έδωσε τη δυνατότητα να διοχετεύει χρήματα σε πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Από την πώληση της Silversea, ο Μανφρέντι ανέλαβε τον έλεγχο του ταξιδιωτικού ομίλου Abercrombie & Kent μαζί με τον ιδρυτή του, υποστήριξε επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας εταιρείας κρυπτογράφησης λογισμικού και χρηματοδότησε άλλες, οι οποίες ελέγχονται από τον αμφιλεγόμενο Γερμανό επενδυτή Λας Βίντχορστ. Τον Ιούνιο δε η A&K αγόρασε δύο πλοία, που διατέθηκαν προς πώληση μετά την κατάρρευση της Crystal Cruises.

Υπό τη διοίκηση του Μανφρέντι η εταιρεία έγινε κυρίαρχη στον κλάδο των υπερπολυτελών κρουαζιερών.

Τα αδέλφια μεγάλωσαν στη Ρώμη. Ο γεννημένος το 1951 Φρανσέσκο ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα, ενώ ο Μανφρέντι, δύο χρόνια μικρότερός του, εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να εργαστεί στις αναπτυσσόμενες οικογενειακές ναυτιλιακές επιχειρήσεις με τον πατέρα τους Αντόνιο, ο οποίος πέθανε το 2011.

Η διαμάχη μεταξύ των αδελφών ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, όταν, σύμφωνα με ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε δικαστικά έγγραφα, ο Αντόνιο αποφάσισε να θέσει τις συμμετοχές των γιων του και αδελφών σε οικογενειακό καταπίστευμα. Οι δύο άνδρες διαφωνούσαν έως το 2001, οπότε επήλθε συμβιβασμός. Ο μεν Φρανσέσκο θα ελάμβανε ακίνητα στη Ρώμη και μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, που ελέγχει ορισμένα ναυτιλιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο Μανφρέντι θα κρατούσε την εταιρεία με τις κρουαζιέρες, όπου μερίδιο κατείχε και η αδελφή τους Ελβίρα. Το 2008 ο Φρανσέσκο ανακίνησε την υπόθεση, προσφεύγοντας στο δικαστήριο κατά της υπόλοιπης οικογένειας, υποστηρίζοντας ότι η παράδοση των μετοχών της εταιρείας χαρτοφυλακίου δεν έγινε, όπως είχε προγραμματιστεί. Ο αδελφός του αντιτείνει πως δεν υπήρξε παρατυπία.

Ο Φρανσέσκο δεν είχε κατορθώσει στο παρελθόν να κατασχέσει περιουσιακά στοιχεία της Silversea στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά η κύρια προσπάθειά του διεξήχθη μέσω ιταλικών δικαστηρίων. Διεκδικεί το ήμισυ των μετοχών της Silversea ή αποζημίωση, που αντιστοιχεί στο 52% της αξίας της εταιρείας, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η οικογένεια των αντιδίκων έχει μακρά ιστορία με γαλλικές ρίζες, που εγκαταστάθηκε στη Νάπολη την εποχή των Ναπολεόντειων πολέμων. Ο δε πρόγονός τους Σαρλ Λεφέμπρ έγινε ένας από τους πιο αξιόλογους επιχειρηματίες και τραπεζίτες στη Νότια Ιταλία, συνεργαζόμενος με τους Ρότσιλντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή