Τα μυστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού

Τα μυστικά του ψηφιακού μετασχηματισμού

Η χρήση της τεχνολογίας στη ζωή μας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται μια συνεχής διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών και εφαρμογών. Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε σχεδιασμό και στρατηγικές ώστε να εξερευνήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω των νέων αυτών καναλιών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση της τεχνολογίας στη ζωή μας έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια και παρατηρείται μια συνεχής διεύρυνση των προσφερόμενων υπηρεσιών και εφαρμογών. Ολοένα και περισσότεροι οργανισμοί και επιχειρήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε σχεδιασμό και στρατηγικές ώστε να εξερευνήσουν τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω των νέων αυτών καναλιών. Ετσι, οι παραδοσιακές μεθοδολογίες σχεδιασμού προϊόντων και υπηρεσιών, προώθησης καθώς και υλοποίησής τους έχουν αλλάξει αισθητά και πρόκειται να αλλάξουν περισσότερο στο άμεσο μέλλον, καθώς η εξέλιξη είναι διαρκής και απαιτεί συνεχείς προσαρμογές.

Στις αλλαγές και προσαρμογές αυτές θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγοντας της ταχύτητας με την οποία πραγματοποιούνται τα παραπάνω. Οι αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών, καθώς βέβαια και η ταχύτητα με την οποία νέες ψηφιακές υπηρεσίες και προϊόντα υλοποιούνται, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως μέρος της στρατηγικής και του σχεδιασμού σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η αξιοποίηση σχεδιασμού, υλοποίησης και τεχνολογιών που χρησιμοποιούσαμε τα προηγούμενα χρόνια ενδέχεται να είναι αποτελεσματικές, αλλά σίγουρα όχι ανταποκρινόμενες στον ρυθμό και στο κόστος που θα καθιστούσε το ψηφιακό προϊόν ανταγωνιστικό. Για τον λόγο αυτό έχουν υιοθετηθεί, πέραν των νεότερων τεχνολογιών, νέες μεθοδολογίες προσέγγισης και εργασίας, αλλά και σύγχρονες ψηφιακές αρχιτεκτονικές που τοποθετούν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και ανταποκρίνονται στην ανάγκη για συχνότερες αλλαγές.

Το ψηφιακό νέφος ή cloud είναι ο θεμέλιος λίθος στον οποίο βασίζεται η πλειονότητα σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων. Οι λόγοι για τους οποίους οργανισμοί και υπηρεσίες κατευθύνονται σε αυτό είναι κυρίως η ευελιξία επιλογής έτοιμων υποδομών, διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη λειτουργία, αντίγραφα ασφαλείας κ.λπ. από τον ίδιο τον πάροχο (cloud provider).

Ο σχεδιασμός νέων ψηφιακών υπηρεσιών προϋποθέτει αλλαγή στην προσέγγιση, κάνοντας έξυπνες επιλογές. Ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός για να σχεδιαστεί, να υλοποιηθεί και να υποστηριχθεί πλέον μια υπηρεσία όπως γινόταν στο παρελθόν, λόγω χρόνου και κόστους. Μεθοδολογίες που ανήκουν στη σφαίρα του «agile» υποστηρίζουν τη σταδιακή ανάπτυξη και παράδοση υπηρεσιών σε κύκλους των δύο ή τριών εβδομάδων, προτεραιοποιώντας κάθε φορά τα πιο επωφελή χαρακτηριστικά. Υπηρεσίες που αναπτύσσονται με τέτοιες μεθοδολογίες έχουν ως αποτέλεσμα την προοδευτική τους ωρίμανση και βελτίωση προς συνεχώς επαναξιολογούμενη κατεύθυνση.

Ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό.

Τεχνολογίες και μεθοδολογίες εργασίας προϋποθέτουν ένα νέο πλαίσιο σχεδιασμού τεχνολογικών λύσεων, την ψηφιακή αρχιτεκτονική συστημάτων (digital architecture). Το πλαίσιο αυτό προσφέρει λύση σε περιβάλλοντα που μεταβάλλονται και εξελίσσονται διαρκώς, ανταποκρινόμενο στην απαιτούμενη ευελιξία των τεχνολογιών και της μεθοδολογίας agile. Βασικές αρχές που διέπουν την ψηφιακή αρχιτεκτονική είναι η τακτοποίηση των επιμέρους υποσυστημάτων της λύσης, ο τυποποιημένος και απλοποιημένος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ τους και η αξιοποίηση παλαιότερων συστημάτων του οργανισμού με στόχο τη μέγιστη επαναχρησιμοποίηση προηγούμενων επενδύσεων.

Σε όλα τα παραπάνω οφείλει να προστεθεί ο βασικότερος παράγοντας επιτυχίας τέτοιων υπηρεσιών και προϊόντων, το ανθρώπινο δυναμικό. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών αν οι ίδιοι οι άνθρωποι που το αναπτύσσουν δεν έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εξειδίκευση σε τεχνολογίες και μεθοδολογίες.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία απαιτεί προσπάθεια, σχεδιασμό και επιμονή σε πολλαπλά μέτωπα και κατευθύνσεις. Πλέον, μπορεί να υπάρχουν τεχνολογίες που προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες, όμως η πραγματικότητα είναι ότι εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, αξιοποίηση σωστών μεθοδολογιών ανάπτυξης και νέες αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις θα πρέπει να συνδυαστούν για να προσφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

* O κ. Xάρης Λαδάς είναι Technology Senior Manager, PwC Ελλάδας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή