Στην τελική ευθεία η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στην τελική ευθεία η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Ζήτημα χρόνου είναι η υποβολή προς επικύρωση από τη Δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για την οποία έχουν συναινέσει οι εργαζόμενοι, ο Δήμος Ελευσίνας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ)

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα χρόνου είναι η υποβολή προς επικύρωση από τη Δικαιοσύνη της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για την οποία έχουν συναινέσει οι εργαζόμενοι, ο Δήμος Ελευσίνας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ). Για τον σκοπό αυτό, θα προηγηθεί η κατάθεση προς κύρωση από τη Βουλή του σχεδίου νόμου που προβλέπει την παροχή εξουσιοδότησης στον υπουργό Ανάπτυξης για την ενιαία συμμετοχή του Δημοσίου, ως –του μεγαλύτερου– πιστωτή, στην επιχειρούμενη εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, που στηρίζει χρηματοδοτικά η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC), προβλέπει την υλοποίηση άμεσης επένδυσης της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, με τον όμιλο Onex να αποτελεί στρατηγικό επενδυτή.

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών («Εμπορική» και «Αμυντική»), οι οποίες θα αναλάβουν το μεταβιβαζόμενο ενεργητικό και παθητικό τής «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας» (ΝΒΕΕ).

Στην εμπορική εταιρεία (Onex Elefsis Shipyards Industries), στην οποία θα μεταβιβαστεί και σημαντικό τμήμα του ενεργητικού της NBEE, αναμένεται να επενδυθούν, μετά τη μεταβίβαση, κεφάλαια έως 170 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω εταιρεία, η χρηματοδότηση της Onex Elefsis, που σε δεύτερη φάση δύναται να αυξηθεί, βασίζεται στην DFC (102 εκατ. δολάρια) καθώς και σε ίδια κεφάλαια του ομίλου Onex (20-80 εκατ. ευρώ).

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει άμεσα επένδυση ύψους 100 εκατ., με στρατηγικό επενδυτή τον όμιλο Onex.

Στην αμυντική εταιρεία (Onex Elefsis Naval Maritime) η δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί θα αφορά τον τομέα της ναυπήγησης πολεμικών πλοίων και λοιπών πλωτών ναυπηγημάτων, τόσο για λογαριασμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας όσο και της αλλοδαπής. Η χρηματοδότηση θα γίνει από τη Fincantieri, ιταλικούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς και την Onex με όσα κεφαλαία απαιτηθούν ώστε να διασφαλίζουν την εύρυθμη εκτέλεση των προγραμμάτων της εταιρείας.

Το σύνολο των οφειλών της ΝΒΕΕ ανέρχεται σε 432,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία 211,8 εκατ. ευρώ θα μεταφερθούν στις δύο νέες εταιρείες, ενώ το μεταβιβαζόμενο παθητικό περιλαμβάνει ποσό 142,3 εκατ. ευρώ προς το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτές οι υποχρεώσεις θα αποπληρωθούν σε ορίζοντα 30 χρόνων. Επίσης, συνολικές οφειλές 220,7 εκατ. ευρώ παραμένουν στην εταιρεία ως μη μεταβιβαζόμενο παθητικό και ικανοποιούνται από το προϊόν ρευστοποίησης του μη μεταβιβαζόμενου ενεργητικού.

Στους εργαζομένους θα καταβληθεί αποζημίωση 13,4 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 100% των οφειλών.

Η επανεκκίνηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας υπολογίζεται ότι θα αποφέρει στο Δημόσιο επιπλέον έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους καθώς και από ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων συνολικού ύψους άνω του 1,1 δισ. ευρώ κατά τα επόμενα 25 έτη, σύμφωνα με μελέτη της Ernst Young. Εκτιμάται ότι θα απασχοληθούν συνολικά περισσότεροι από 2.000 εργαζόμενοι μέχρι το τέλος του τρίτου χρόνου λειτουργίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή