Στη σκιά του πληθωρισμού η διεθνής οικονομία

Στη σκιά του πληθωρισμού η διεθνής οικονομία

Ο πληθωρισμός είναι βαθιά εδραιωμένος στην παγκόσμια οικονομία και είναι αβέβαιο αν θα βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός είναι βαθιά εδραιωμένος στην παγκόσμια οικονομία και είναι αβέβαιο αν θα βελτιωθεί σύντομα η κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον.

«Βλέπουμε τον πληθωρισμό να είναι βαθιά εδραιωμένος στην οικονομία και αυτό που είναι ασυνήθιστο σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι ότι τόσο η ζήτηση όσο και η προσφορά επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες, δηλαδή την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο CEO της Goldman Sachs στην ενημέρωση αναλυτών μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για το δεύτερο τρίμηνο.

Ερωτηθείς για το κρίσιμο ερώτημα του πόσο θα διαρκέσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, ο κ. Σόλομον ανέφερε ότι «στις συζητήσεις που έχω με CEO μεγάλων επιχειρήσεων παγκοσμίως μού λένε ότι συνεχίζουν να βλέπουν επίμονο πληθωρισμό στις αλυσίδες εφοδιασμού τους».

Από την άλλη, «οι οικονομολόγοι μας στο μεταξύ λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί χαμηλότερα το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η απάντηση είναι αβέβαιη και όλοι θα την παρακολουθούμε εξαιρετικά προσεκτικά», πρόσθεσε.

Βλέπουμε τον πληθωρισμό να είναι βαθιά εδραιωμένος, δήλωσε ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σόλομον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως στρέφονται προς περιοριστική νομισματική πολιτική και δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο τις χρηματοδοτικές συνθήκες για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, οι ήδη ασταθείς αγορές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα παραμείνουν πτωτικές.

Βασική ανησυχία είναι ότι η εκστρατεία για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα αρχίσει να επηρεάζει τόσο την «εταιρική εμπιστοσύνη όσο και την καταναλωτική δραστηριότητα στην οικονομία», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο CFO του τραπεζικού κολοσσού Ντένις Κόλμαν επισήμανε ότι η Goldman Sachs επέλεξε να επιβραδύνει τον ρυθμό των νέων προσλήψεων, να μειώσει τις αμοιβές και πιθανότατα θα επαναφέρει τις ετήσιες αξιολογήσεις απόδοσης για το προσωπικό φέτος, εν μέσω αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον.

«Περιμένω ότι θα υπάρξουν περισσότερη μεταβλητότητα και περισσότερη αβεβαιότητα και υπό το πρίσμα του τρέχοντος περιβάλλοντος θα διαχειριζόμαστε όλους τους πόρους μας προσεκτικά», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Σόλομον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή