Το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ

Το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ

Αυξημένο κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο είναι το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031, που τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του νέου δεκαετούς ανέρχεται σε 856 εκατ. έναντι 543 εκατ. της περιόδου 2021-2030

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένο κατά 57% σε σχέση με το προηγούμενο είναι το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031, που τέθηκε σε διαβούλευση από τη ΡΑΕ. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του νέου δεκαετούς ανέρχεται σε 856 εκατ. έναντι 543 εκατ. της περιόδου 2021-2030. Τα αίτια της αύξησης βρίσκονται στην προσθήκη νέων έργων για την εξυπηρέτηση της ζήτησης στα Βαλκάνια και την εσωτερική αγορά και στην αύξηση του κόστους των πρώτων υλών λόγω διεθνούς κρίσης. Το κόστος του αγωγού Δ. Μακεδονίας αναπροσαρμόστηκε στα 167 εκατ., του αγωγού στη Δ. Ελλάδα στα 98 εκατ., του αγωγού διασύνδεσης με τη Β. Μακεδονία στα 67 εκατ. και η σύνδεση με το FSRU Αλεξανδρούπολης στα 26 εκατ. Στα 15 εκατ. αναπροσαρμόστηκε το κόστος διασύνδεσης του FSRU Κορίνθου. Οι επενδύσεις που περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές αυξάνουν τα τέλη χρήσης του συστήματος από τους καταναλωτές κατά 11%.

Πράσινες επενδύσεις από τον όμιλο Τιτάν

Επενδύσεις ύψους 20 εκατ. για την αύξηση της αξιοποίησης εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών υλοποίησε ο όμιλος Τιτάν το 2021. Οι δράσεις είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 10,8% σε σχέση με το επίπεδο του 1990. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης που ανακοίνωσε χθες ο όμιλος, το 2021 παρουσιάστηκαν και νέοι τύποι τσιμέντου χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα στην ελληνική αγορά. Τα νέα προϊόντα διατίθενται και για εξαγωγές, κυρίως στις ΗΠΑ.

Μαγνήτης το νέο καθεστώς για κινηματογραφικές παραγωγές

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οπτικοακουστικών παραγωγών που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα cash rebate, βάσει του οποίου επιστρέφονται χρήματα για ένα μέρος (περίπου το 40%) των επιλέξιμων δαπανών. Από τις αρχές της χρονιάς μέχρι σήμερα στο συγκεκριμένο καθεστώς του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) έχουν ενταχθεί περίπου 30 παραγωγές. Σε αυτές ανήκουν οι ταινίες «Tin Soldier», «Ενα καλοκαίρι στην Κρήτη», «Bricklayer» και η τηλεοπτική σειρά τεκμηρίωσης «Ιερή τέχνη».

Το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ-1

Ζητούν παράταση για τις δηλώσεις

Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για έναν ακόμη μήνα, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου, ζήτησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή. Η ΓΣΕΒΕΕ υποστηρίζει ότι οι λογιστές είναι στην παρούσα φάση επιφορτισμένοι με σειρά νέων υποχρεώσεων που πρέπει να διεκπεραιώσουν, όπως οι αιτήσεις για το fuel pass, το power pass, η επιδότηση αντικατάστασης συσκευών, αιτήσεις για τις οποίες πολλοί πολίτες ζητούν τη βοήθειά τους.

Το 10ετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ-2

Νέο διοικητικό συμβούλιο στο ΤΧΣ

Στη σύσταση του νέου διοικητικού συμβουλίου του προχώρησε το ΤΧΣ, σε εφαρμογή του νόμου μέσω του οποίου άλλαξε η προηγούμενη διοικητική δομή με κατάργηση της 3μελούς εκτελεστικής επιτροπής και του 7μελούς γενικού συμβουλίου. Ως όργανο διοίκησης καθορίζεται το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο είναι πλέον 9μελές με την αποχώρηση του Paul Bodart, έως πρόσφατα μη εκτελεστικού μέλους. Η θητεία των νέων μελών του Δ.Σ. είναι τριετής, με δυνατότητα ανανέωσης έως τη λήξη της διάρκειας του Ταμείου, και αποτελείται από τους: Aνδρέα Βερύκιο ως πρόεδρο, Ηλία Ξηρουχάκη ως διευθύνοντα σύμβουλο, Marco Giovanni Mazzucchelli, Christopher Gabriel Maetze-Engelhardt και Κωνσταντίνο Τσατσαρώνη ως ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη, Παναγιώτη Τριδήμα ως εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, μη εκτελεστικό μέλος, Βασίλειο Σπηλιωτόπουλο ως εκπρόσωπο της Τράπεζας της Ελλάδος, μη εκτελεστικό μέλος, Φώτη Κουρμούση και Νικόλαο Βαλαντάση ως εκτελεστικά μέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή