«Παγώνει» η εισαγωγή της Arm στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

«Παγώνει» η εισαγωγή της Arm στο χρηματιστήριο του Λονδίνου

Αλλαγή πλεύσης για την εταιρεία της SoftBank λόγω της πολιτικής κρίσης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική κρίση στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης θα ήταν απίθανο να μην έχει σοβαρό οικονομικό και επιχειρηματικό αντίκτυπο στα τεκταινόμενα στη χώρα. Σε αναστολή θέτει η SoftBank τα σχέδιά της για μία αρχική έγγραφη προσφορά στο Λονδίνο της εταιρείας σχεδιασμού ημιαγωγών Arm, λόγω της αναταραχής, θέτοντας εν αμφιβόλω τη σημασία της Βρετανίας για τον όμιλο. Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον άσκησε προσωπικά πιέσεις στον δισεκατομμυριούχο Ιάπωνα ιδρυτή της SoftBank, Μασαγιόσι Σον, για να εξασφαλίσει τουλάχιστον μια μερική εισαγωγή για την Arm στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Καθώς η κυβέρνηση του Τζόνσον κατέρρευσε προ ημερών, ο υπουργός Επενδύσεων Λόρδος Τζέρι Γκρίμστοουν και ο υπουργός Ψηφιακών Υπηρεσιών Κρις Φιλπ παραιτήθηκαν. Και οι δύο είχαν παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνομιλίες με τον Ιάπωνα επενδυτή τεχνολογίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε πιέσει προσωπικά τον δισεκατομμυρι- ούχο Ιάπωνα ιδρυτή της SoftBank για να προχωρήσει το σχέδιο.

Οι εξελίξεις αυτές έκαναν τον ιαπωνικό τεχνολογικό κολοσσό της SoftBank να σταματήσει τις συζητήσεις σχετικά με την εισαγωγή της Arm στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Οπως γίνεται αντιληπτό, μία αρχική δημόσια εγγραφή της τελευταίας θα αποτελούσε και μία από τις μεγαλύτερες στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας για το λονδρέζικο χρηματιστήριο. Συν τοις άλλοις, το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία ίσως να ανοίξει τον δρόμο στον Μασαγιόσι Σον να κλίνει τελικώς όχι σε μία μη συνήθη διπλή εισαγωγή και στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, αλλά σε μία απλούστερη στη δεύτερη. Οι εταιρείες έχουν αποφύγει αυτή την προσέγγιση στο παρελθόν λόγω του κόστους και της πολυπλοκότητάς της στο να εκτελεστούν ταυτόχρονα δύο αρχικές δημόσιες εγγραφές για δύο αρχικές δημόσιες διαθέσεις μετοχών. Απαιτούνται ενημερωτικά δελτία και η ικανοποίηση και άλλων προδιαγραφών, όπως ορίζονται αντιστοίχως από τις αρμόδιες ρυθμιστικές Αρχές, ήτοι την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ όσο και την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου. Δύο άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης του ιαπωνικού κολοσσού της SoftBank είπαν ότι οι διεργασίες όσον αφορά το Λονδίνο είχαν ουσιαστικά σταματήσει εντός της εταιρείας. Ενας από αυτούς πρόσθεσε ότι μια εισαγωγή στο εν λόγω χρηματιστήριο φαινόταν λιγότερο πιθανή από ό,τι στο παρελθόν.

Πάντως, το Λονδίνο έχει επικριθεί ότι δεν είναι αρκούντως ελκυστικό για τις ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, δεδομένης της δυνατότητας για υψηλότερες αποτιμήσεις και πιο γενναιόδωρες δεξαμενές μετρητών από επενδυτές στις ΗΠΑ.

Παρά την απόφαση για το «πάγωμα», στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Οικονομίας, Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού καθώς και του υπουργείου Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής εξακολουθούν να εργάζονται για να εξασφαλίσουν εντέλει την εισαγωγή της Arm στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Τόσο ο παραιτηθείς υπουργός Κρις Φιλπ όσο και ο έτερος Τζέρι Γκρίμστοουν είχαν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες με τον Ιάπωνα επενδυτή. Τέλος, σημειώνεται ότι οι ενδοκυβερνητικές διαμάχες προκάλεσαν ανησυχίες ότι η SoftBank δεν θα αισθάνεται πλέον υποχρεωμένη να φέρει στο Λονδίνο την Arm, εφόσον οι πολιτικές πιέσεις για τον σκοπό αυτό θα αμβλύνονταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ένας αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης, «υπάρχει κενό αυτή τη στιγμή, ενώ η SoftBank ποτέ δεν ήθελε πραγματικά να το κάνει, μιας και απλώς ήθελαν να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή