Φορολογικές δηλώσεις: Έως 30 Αυγούστου παρατείνεται η υποβολή τους

Φορολογικές δηλώσεις: Έως 30 Αυγούστου παρατείνεται η υποβολή τους

Tην παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις έντονες πιέσεις από τους λογιστές αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Αυγούστου αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά τις έντονες πιέσεις από τους λογιστές αλλά και το Οικονομικό Επιμελητήριο. Οσοι φορολογούμενοι αποφασίσουν να καταθέσουν τη δήλωσή τους στα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν στις 31 Αυγούστου διπλή δόση (για Ιούλιο και Αύγουστο), όπως είχε γίνει και το προηγούμενο έτος. Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό από την κυβέρνηση είναι εάν θα έχουν την έκπτωση 3% όσοι υποβάλουν τη δήλωση τον επόμενο μήνα και πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί. Σύμφωνα με ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα, το εάν θα δοθεί το δικαίωμα της έκπτωσης και τον Αύγουστο θα αποφασισθεί την επόμενη εβδομάδα με την κατάθεση της διάταξης.

Πάντως οι λογιστές είχαν ζητήσει την παράταση των δηλώσεων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, καθώς τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι βρίσκονται σε διακοπές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται: «Παρά το γεγονός ότι φέτος η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ξεκίνησε να λειτουργεί από τις 30 Μαρτίου 2022 και μέχρι χθες είχε υποβληθεί το 81% των φορολογικών δηλώσεων, η χρονική αυτή παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν, για να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι πολίτες, οι λογιστές και οι φοροτεχνικοί, εξαντλώντας κάθε χρονικό περιθώριο παράτασης».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Απ. Βεσυρόπουλος τόνισαν ότι είναι η τελευταία παράταση που δίνεται, ώστε να μπορέσουν όλοι να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων και να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οσοι καταθέσουν φορολογική δήλωση στα τέλη Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν στις 31 Αυγούστου διπλή δόση, για Ιούλιο – Αύγουστο.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5,161 εκατομμύρια δηλώσεις σε σύνολο 6,4 εκατ., εκ των οποίων:

Το 52,58% είναι μηδενικές, δηλαδή δεν προκύπτει φόρος ούτε για πληρωμή ούτε για επιστροφή.

Το 33,76% είναι χρεωστικές, με το ποσό του φόρου που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 1,96 δισ. ευρώ ή 1.124 ευρώ κατά μέσον όρο.

Το 13,66% είναι πιστωτικές, με το ποσό της επιστροφής φόρου να φθάνει τα 274,85 εκατ. ευρώ ή 390 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή