Δυτικές τράπεζες εγκλωβισμένες στη Ρωσία αναζητούν προσωπικό

Δυτικές τράπεζες εγκλωβισμένες στη Ρωσία αναζητούν προσωπικό

Για αντικατάσταση στελεχών που εγκατέλειψαν τη Μόσχα μετά την 24η Φεβρουαρίου

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές αρχές εμποδίζουν δυτικές τράπεζες να εγκαταλείψουν την τοπική αγορά χωρίς, ταυτόχρονα, να προβαίνουν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους. Εξ ου και ρωσικές θυγατρικές της αμερικανικής Citi και της αυστριακής Raiffeisen Bank International, μεταξύ άλλων, άρχισαν να αναζητούν προσωπικό αυτόν τον μήνα. Τα σχετικά αναφέρουν πηγές του κλάδου και εταιρεία εξεύρεσης δυναμικού, που επικαλείται σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου ώθησε τις δυτικές τράπεζες στη Μόσχα να απομακρύνουν τους ξένους υπηκόους από ανώτερες θέσεις στην ιεραρχία τους και να μελετήσουν τρόπους εξόδου από την εκεί αγορά. Ωστόσο, η κλιμάκωση των κυρώσεων έχει περιορίσει τις επιλογές τους, όπως ανέφεραν οι προαναφερθείσες πηγές.

Η κεντρική τράπεζα αντιστάθηκε στις εκκλήσεις να αναλάβει τον έλεγχο των τοπικών βραχιόνων των ξένων τραπεζών, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές. Εν μέρει η άρνησή της έχει να κάνει με το ότι ανησυχεί μήπως κάτι τέτοιο μπορούσε να ωθήσει τους καταθέτες να αποσύρουν κεφάλαια. Την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Μοϊσέεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπλοκάρει την πώληση τοπικών επιχειρήσεων ξένων τραπεζών, όταν οι ρωσικές τράπεζες στο εξωτερικό δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά. Κατόπιν τούτου, οι δυτικές τράπεζες στη χώρα αποπειρώνται να προσλάβουν υπαλλήλους, ώστε να καλύψουν κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν όταν το προσωπικό αποχώρησε ξαφνικά λόγω πολέμου. Αλλωστε, τα πιστωτικά ιδρύματα συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσαν να φύγουν εύκολα από τη Ρωσία.

Η αυστριακή Raiffeisen Bank δημοσίευσε αγγελίες για 276 θέσεις εργασίας, ενώ η αμερικανική Citi αναζητά 84 υπαλλήλους.

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο τράπεζες με ξένη προέλευση είχαν ελάχιστα κενά, αλλά αυτόν τον μήνα τα πράγματα άλλαξαν άρδην, όπως ανέφερε μία από κορυφαίες εταιρείες προσλήψεων στη Ρωσία, η Headhunter. Συγκεκριμένα, η Raiffeisen Bank δημοσίευσε 276 θέσεις εργασίας στη χώρα τον Ιούλιο, ενώ η Citi αναζητούσε υποψηφίους για να καλύψει 84 κενές θέσεις, ανέφερε η Headhunter ή η www.hh.ru. Η Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει τα γραφόμενα. Το δεύτερο τρίμηνο αυτή η αμερικανική τράπεζα αποκάλυψε πως στη Ρωσία είχε έκθεση της τάξεως των 8,4 δισ. δολαρίων, ενώ δήλωσε ότι διερευνά όλες τις επιλογές για να εγκαταλείψει την καταναλωτική και την εμπορική τραπεζική της στη χώρα. Πάντως, μετά τα σχόλια του Αλεξέι Μοϊσέεφ το προσωπικό των ξένων τραπεζών «ανέπνευσε με ανακούφιση», καθώς πολλοί φοβούνταν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους στην περίπτωση που οι εργοδότες τους αποφάσιζαν να τερματίσουν τις ρωσικές δραστηριότητες, είπε στο Reuters πηγή σε ξένη τράπεζα στη Μόσχα. Και προσέθεσε: «Οι κενές θέσεις που άνοιξαν σχετίζονται με το γεγονός ότι πολλοί υπάλληλοι έφυγαν από τη Ρωσία μετά τις 24 Φεβρουαρίου. Απλώς παραιτήθηκαν και τράπηκαν σε φυγή σε ένα κύμα πανικού. Aρα υπάρχουν κενές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν».

Μεταξύ άλλων, η ρωσική μονάδα της Raiffeisen Bank International αναζητούσε διευθυντή στη Μόσχα για την εξυπηρέτηση εταιρικών πελατών στα μέσα Ιουλίου, ενώ η Citibank Russia, μέρος της Citigroup, αναζητούσε άτομο για διαχείριση πιστώσεων με μηνιαίο εισόδημα έως και 200.000 ρούβλια (3.609 δολάρια) και άλλο ένα για πρωτοβάθμιο εμπειρογνώμονα με μηνιαίο μισθό που ξεκινούσε από 85.000 ρούβλια, βάσει διαδικτυακών αγγελιών προσλήψεων. Οι ξένες τράπεζες, τέλος, αντιπροσώπευαν το 11% του συνολικού ρωσικού τραπεζικού κεφαλαίου στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή