Ο έλεγχος των τιμών, προτεραιότητα της Λαγκάρντ

Ο έλεγχος των τιμών, προτεραιότητα της Λαγκάρντ

Τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ πιθανότατα θα εστιάσει περισσότερο στον τρέχοντα πληθωρισμό παρά στους κινδύνους ύφεσης

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόσο και για πόσο καιρό θα αυξάνει η ΕΚΤ τα επιτόκια προτού συνειδητοποιήσει ότι η επικείμενη ύφεση θα επιφέρει εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις χωρίς περαιτέρω σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής; Εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, για δύο λόγους, αναθεωρούμε προς τα πάνω τον στόχο μας για τα ανώτατα επίπεδα του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης από το 1% στο 1,5%. Πρώτον, η ΕΚΤ αύξησε το αρχικό επίπεδο για τις πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, που επίκεινται φέτος, κατά 50 μονάδες βάσης αντί για τις 25 μονάδες βάσης που είχαν προαναγγελθεί. Δεύτερον, η ομόφωνη απόφαση της ΕΚΤ για μια νέα αμυντική γραμμή ενάντια στην αναταραχή της αγοράς καθιστά ασφαλέστερη την ταχύτερη κινητοποίησή της μέσα στους επόμενους μήνες. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες επιπτώσεις των διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας οδήγησαν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης σε ρεκόρ 40 ετών, της τάξεως του 8,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο. Ωστόσο, η προκύπτουσα συμπίεση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος έχει, επίσης, μειώσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Βραχυπρόθεσμα, η σταδιακή μετακύλιση των ακόμη υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω τον πληθωρισμό. Ταυτόχρονα, μια λιγότερο υποτονική τουριστική περίοδος μετά δύο καλοκαίρια με τα προβλήματα του κορωνοϊού πιθανότατα θα καθυστερήσει την έναρξη της ύφεσης στην Ευρωζώνη μέχρι το τέταρτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ πιθανότατα θα εστιάσει περισσότερο στον τρέχοντα πληθωρισμό παρά στους κινδύνους ύφεσης. Προβλέπουμε ότι τα στοιχεία για τον Αύγουστο –τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο– θα δείξουν στο 9% τον δείκτη για τον πληθωρισμό. Συνεπώς, αναμένουμε από την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν κινήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, στις 10 Οκτωβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου. Οπως και πριν, αναμένουμε ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής το 2023 και το 2024. Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους οι ενδείξεις ύφεσης και πτώσης του πληθωρισμού θα είναι τόσο ισχυρές, ώστε να αποτρέπουν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, δεν εκτιμούμε πως η ΕΚΤ πρόκειται να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική της. Εχοντας αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αργότερα (από άλλες κεντρικές τράπεζες) και έχοντας φτάσει το πολύ στο 1,5% έως το τέλος του 2022, η ΕΚΤ θα έχει λίγα περιθώρια για περικοπές το 2023

* Οι κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ και Σάλομον Φίντλερ είναι οικονομολόγοι της Berenberg Bank.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή