Το σχέδιο της Alpha Bank για διανομή μερίσματος το 2024

Το σχέδιο της Alpha Bank για διανομή μερίσματος το 2024

Στόχος η υψηλή κερδοφορία μετά την εξυγίανση του ισολογισμού, τόνισε ο Β. Ψάλτης

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή της Alpha Bank σε τροχιά βιώσιμης και υψηλής κερδοφορίας με έμφαση στην αυξημένη τραπεζική δραστηριότητα, στη βελτίωση της λειτουργικής αποδοτικότητας και στην αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι οι βασικοί πυλώνες του επιχειρησιακού σχεδίου της τράπεζας, που υλοποιείται παρά τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και γεωπολιτικών εντάσεων που βιώνει η παγκόσμια οικονομία.

Αυτό επiσήμανε ο CEO της Al-pha Bank Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, σημειώνοντας ότι «ενώ το 2018 η απόδοση ιδίων κεφαλαίων υπήρξε μηδενική, το 2022 στοχεύουμε πλέον σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 6%, ως ένα πρώτο βήμα για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων μας». Ο κ. Ψάλτης επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησης να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους για την οικονομική χρήση του 2023. Στο πλαίσιο αυτής της προοπτικής προτείνεται και ο συμψηφισμός ζημιών παρελθουσών χρήσεων ύψους 6,2 δισ. ευρώ, κίνηση που «διευκολύνει τη μελλοντική διανομή μερίσματος, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας».

Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου αναμένεται να αυξηθεί φέτος κατά περίπου 9%.

Παρά την τριπλή πρόκληση της πανδημίας, που επιμένει, του πληθωρισμού στις τιμές ενέργειας και πρώτων υλών και του πολέμου στην Ουκρανία, «η δυναμική επέκτασης του χαρτοφυλακίου δανείων αναμένεται να διατηρηθεί και τα επόμενα τρίμηνα, καθώς η τράπεζα έχει ήδη διασφαλίσει ένα ισχυρό πρόγραμμα πιστώσεων προς επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Ψάλτης. «Αναμένουμε την ετήσια καθαρή πιστωτική επέκταση σε επίπεδο ομίλου να υπερδιπλασιαστεί το 2022 σε σύγκριση με το 2021, και το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου να αυξηθεί κατά περίπου 9%, με την επιχειρηματική τραπεζική στην Ελλάδα να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% της αύξησης».

Ο κ. Ψάλτης αναφέρθηκε στα «αποφασιστικά βήματα» που υλοποίησε η διοίκηση για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας από τα κόκκινα δάνεια, επιτυγχάνοντας μέσα σε 3,5 χρόνια τη μείωση των NPEs από 25,7 δισ. σε 3,2 δισ. ευρώ και την αποκλιμάκωση του ποσοστού τους από 49% στις αρχές του 2019 σε μονοψήφιο ποσοστό στις 30 Ιουνίου 2022. To 2021 ολοκληρώθηκαν τέσσερις συναλλαγές τιτλοποίησης και πώλησης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 16 δισ. ευρώ, ενώ δρομολογήθηκαν πέντε επιπλέον συναλλαγές για το 2022, συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ «Αυτές οι συναλλαγές, με πλέον εμβληματική το Galaxy, υπήρξαν καταλυτικές, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας για μονοψήφιο δείκτη NPEs ήδη στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, ταχύτερα δηλαδή κατά έξι μήνες από ό,τι είχαμε σχεδιάσει», σημείωσε ο κ. Ψάλτης. Το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων, εξαιρουμένων των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας από τις τιτλοποιήσεις συνολικής αξίας 5,5 δισ. ευρώ, αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. ευρώ ήτοι 5%, σε σχέση με τα τέλη του 2020.

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση ενέκρινε τη δωρεάν διανομή σε όλους τους μετόχους των ομολογιών τιτλοποίησης μειωμένης εξασφάλισης των συναλλαγών Galaxy και Cosmos, «δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν τυχόν υπεραξία από την απόδοση των ομολογιών αυτών στο μέλλον», σημείωσε ο κ. Ψάλτης. Εμφαση δόθηκε στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας, με βάση τα διεθνή πρότυπα βέλτιστων πρακτικών. Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Βασίλης Ράπανος, «οι πυλώνες εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας έχουν ενισχυθεί σημαντικά και σε διάφορα επίπεδα, καθώς, μεταξύ άλλων, η τράπεζα διαθέτει ένα από τα πιο ανεξάρτητα και διαφοροποιημένα διοικητικά συμβούλια στην Ελλάδα, με την αναλογία των ανεξάρτητων μελών να βρίσκεται στο 61% και μόνο 2 από τα μέλη να είναι εκτελεστικά». Υψηλή είναι επίσης η εκπροσώπηση των γυναικών στο Δ.Σ., η οποία ενισχύεται από το 23% σε πάνω από 30% μετά την ένταξη στο διοικητικό συμβούλιο της κ. Ασπας Παλημέρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή