Ο… κρυμμένος θησαυρός των ακινήτων της ΤτΕ

Ο… κρυμμένος θησαυρός των ακινήτων της ΤτΕ

Διαθέτει δεκάδες κτίρια σε όλη τη χώρα - Ξεκίνησε η αξιοποίησή τους

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν καλά κρυμμένο θησαυρό, υπό την έννοια ότι λίγοι γνωρίζουν σε ποιον ανήκει, μεγάλης αξίας, που σε μεγάλο βαθμό παραμένει αναξιοποίητος, με κόστος (και) για το ελληνικό Δημόσιο διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόκειται για τα ακίνητα που διαθέτει η ΤτΕ, πάνω από 40 συνολικά, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της με διάφορους τρόπους, έπειτα από ενοποιήσεις ταμείων, ή επειδή κάποιος τα κληροδότησε σε αυτήν. Πολλά δε εξ αυτών πρόκειται για ακίνητα που στεγάζουν ή στέγαζαν μέχρι πρότινος τα υποκαταστήματα της ΤτΕ στην περιφέρεια, κτίρια συχνά μεγάλης επιφανείας στα οποία εργάζονταν πλέον πολύ λίγα άτομα με περιορισμένο αντικείμενο, όπως για παράδειγμα να ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα με κέρματα εξυπηρετώντας τους περιπτεράδες της περιοχής ή να πωλούν χρυσές λίρες Αγγλίας. Δεν λείπουν επίσης περιπτώσεις που στο υποκατάστημα εργάζονται πολύ λίγα άτομα και ο πάνω όροφος χρησιμοποιείται κατά παράδοση ως οικία του εκάστοτε διευθυντή. Σε κάποιες δε περιπτώσεις υπήρχαν ακίνητα, όπως για παράδειγμα στον Πειραιά, τα οποία είχαν μετατραπεί σε παράδεισο για τα τρωκτικά, την ίδια ώρα που μόνο για τον ΕΝΦΙΑ η ΤτΕ κατέβαλλε 50.000 ευρώ ετησίως.

Τους τελευταίους, ωστόσο, μήνες υπάρχει έντονη κινητικότητα, καθώς ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Πελαγίδης ασχολείται εντατικά με το ζήτημα της αξιοποίησης των ακινήτων, με κάποια εξ αυτών να έχουν ήδη πωληθεί και μάλιστα σε τιμές πάνω από τη λογιστική τους αξία. «Ειλικρινώς, έπειτα από μια δεκαετία ακινησίας, είναι εντυπωσιακό αυτό που έχουμε πετύχει μέσα σε λίγους μήνες. Οταν ήρθα στην τράπεζα έκανα μια λεπτομερή έκθεση για το δίκτυο καταστημάτων της, τις δαπάνες και τις όποιες εργασίες επιτελούν. Ετσι αποφασίστηκε και το κλείσιμο τεσσάρων –κι άλλων δύο από πριν– καταστημάτων, αφού οι δαπάνες ήταν πάρα πολύ υψηλότερες από τα όποια ελάχιστα οφέλη», τονίζει μιλώντας στην «Καθημερινή» ο κ. Πελαγίδης. Πού οφείλεται αυτή η ακινησία; Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν περίπλοκα θέματα με τους τίτλους ιδιοκτησίας, σε άλλες περιπτώσεις στα κτίρια έμεναν εδώ και δεκαετίες κάποιοι ενοικιαστές, οι οποίοι αρνούνταν να φύγουν, ενώ δεν έλειψαν και περιπτώσεις που απλώς κάποιοι δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα.

Αθήνα

«Στο τεράστιο και περίπλοκο ακίνητο της οδού Ακαδημίας 59-61, μέχρι και πριν από 9 μήνες είχαμε ακόμη ενοίκους μέσα, αλλά και τέσσερις ανθρώπους να φυλάνε στην ουσία ένα άδειο στο μεγαλύτερο μέρος του κτίριο», επισημαίνει ο υποδιοικητής της ΤτΕ.

Το ακίνητο της οδού Ακαδημίας, το οποίο αποτελείται στην ουσία από δύο κτίρια που συνενώνονται πάνω από το κτίριο της παλιάς Λυρικής Σκηνής, έχει συνολική επιφάνεια 8.379 τ.μ. και πωλήθηκε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού στην τιμή των 9,5 εκατ. ευρώ. Πέρα από το γεγονός ότι στο κτίριο αυτό θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος δημόσιας διοίκησης, καθώς εκτός από την Επιτροπή Ανταγωνισμού θα συστεγασθούν εκεί και άλλες ανεξάρτητες αρχές (ο Συνήγορος του Καταναλωτή και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), καθώς και η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του υπουργείου Ανάπτυξης, εκτιμάται ότι θα υπάρχει και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς σήμερα οι παραπάνω Αρχές στεγάζονται σε κτίρια στα οποία καταβάλλουν υψηλά ενοίκια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ξαφνικά ζήτημα έξωσης.

Ο… κρυμμένος θησαυρός των ακινήτων της ΤτΕ-1
Το ακίνητο της οδού Ακαδημίας

Πειραιάς

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η ΤτΕ προχώρησε στην πώληση του πίσω τμήματος του κτιρίου του ΝΑΤ στον Πειραιά, κτίριο 2.200 τ.μ. Το ακίνητο πουλήθηκε έναντι 4,25 εκατ. ευρώ σε ναυτιλιακή εταιρεία, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό. Για το εν λόγω κτίριο υπήρχαν νομικά προβλήματα και χρειάστηκε η ΤτΕ να καταφύγει στα δικαστήρια για να αποκτήσει πλήρη τίτλο κυριότητας.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν ακίνητα τα οποία είχαν μετατραπεί σε παράδεισο για τα τρωκτικά – Την ίδια ώρα η ΤτΕ κατέβαλλε ΕΝΦΙΑ χιλιάδων ευρώ.

Βόλος

Πριν από λίγες ημέρες η ΤτΕ ενέκρινε την αξιοποίηση τεσσάρων ακόμη κτιρίων τα οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό λειτουργούσαν ως υποκαταστήματά της. Ενα από αυτά είναι το εμβληματικό ακίνητο στην παραλία του Βόλου, κτίριο που αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά και αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 1930 στην πρωτεύουσα του νομού Μαγνησίας. Το κτίριο, συνολικής επιφανείας 1.432,34 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 1.380 τ.μ. πωλήθηκε έναντι 3,4 εκατ. ευρώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Κέρκυρα

Σε ένα άλλο ΑΕΙ, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αποφασίστηκε η πώληση ενός επίσης ιστορικού ακινήτου που διέθετε η ΤτΕ στην Κέρκυρα. Πρόκειται για οικόπεδο στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, στον λόφο του Αγίου Αθανασίου, επιφανείας 1.555 τ.μ. με διώροφο κτίριο επιφανείας 1.273 τ.μ. στο οποίο στεγάζεται η τοπική θυρίδα της ΤτΕ και το κέλυφος διώροφου κτίσματος (πρόκειται για τις παλιές φυλακές) 192 τ.μ. Σε αυτό το κτίριο εργάζονταν… 3 άτομα, δηλαδή αναλογούσαν περίπου 565 τ.μ. ανά άτομο. Το ακίνητο πουλήθηκε έναντι 2,4 εκατ. ευρώ και στόχος του Ιονίου Πανεπιστημίου είναι να αξιοποιήσει το κτίριο αυτό για την κάλυψη στεγαστικών και εκπαιδευτικών του αναγκών.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αποφασίσει με τα όργανά της να σκέφτεται την αξιοποίηση των κτιρίων, ιδίως στην περιφέρεια, με γνώμονα και τα συνολικά οφέλη για την κοινωνία. Γι’ αυτό πηγαίνουμε πρώτα σε οργανισμούς και Αρχές, όπως τα πανεπιστήμια. Χωρίς σε καμία περίπτωση, και το τονίζω αυτό, να αποκλείουμε τον ιδιώτη, όπως για παράδειγμα συνέβη με το μεγάλο ακίνητο του Πειραιά», επισημαίνει ο κ. Πελαγίδης.

Ρέθυμνο

Πρόσφατα πουλήθηκε οικόπεδο της ΤτΕ στον Δήμο Ρεθύμνου έναντι 420.000 ευρώ, ενώ σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις βρίσκεται η ΤτΕ με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης για την αξιοποίηση του ακινήτου της στην πόλη. Συγκεκριμένα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

Σε τελικό στάδιο βρίσκονται επίσης οι συζητήσεις της ΤτΕ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για τη μίσθωση ακινήτου της στη Φλώρινα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για την πώληση ακινήτου στη Σπάρτη. Συζητήσεις με τον Δήμο Πύργου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια κατάληξη, υπάρχουν για κτίριο της ΤτΕ στην πλατεία Καράγιωργα, σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της πόλης του Πύργου.

Ο… κρυμμένος θησαυρός των ακινήτων της ΤτΕ-2
Το μεγάλο και περιζήτητο ακίνητο επί της Λ. Κηφισίας.

Ακίνητο-φιλέτο στη Λ. Κηφισίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έκβαση του διαγωνισμού που θα προκηρύξει τον προσεχή Σεπτέμβριο η ΤτΕ για την αξιοποίηση ενός μεγάλου ακινήτου που διαθέτει επί της Λεωφόρου Κηφισίας 29-31 και Φθιώτιδος, στην περιοχή των Αμπελοκήπων, διαγωνισμό που θα αναλάβει να «τρέξει» η Cerved Property Sevices. Το ακίνητο αυτό θεωρείται «φιλέτο» και φέρεται να έχει υπάρξει ενδιαφέρον από μεγάλες λιανεμπορικές αλυσίδες. Γιατί παρέμενε έως τώρα αναξιοποίητο; Παρουσιάζει ορισμένες ιδιομορφίες, όπως για παράδειγμα ότι στο πίσω μέρος του υπάρχει μια άδεια πολυκατοικία. Στο ίδιο ακίνητο στεγάζεται επίσης ο κινηματογράφος «Ελληνίς», χρήση που θα συνεχισθεί καθώς έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή