Μεγάλη έλλειψη παρουσιάζουν διεθνώς τα καλώδια οπτικών ινών

Μεγάλη έλλειψη παρουσιάζουν διεθνώς τα καλώδια οπτικών ινών

Σε κίνδυνο τα σχέδια για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια έλλειψη καλωδίων οπτικών ινών έχει αυξήσει τις τιμές τους και έχει παρατείνει τους χρόνους παράδοσής τους, θέτοντας σε κίνδυνο τα φιλόδοξα σχέδια των τηλεπικοινωνιακών ομίλων να αναπτύξουν υποδομές στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων, όπως τα δίκτυα 5ης γενιάς. Τα σχετικά επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, τονίζοντας ότι η Ευρώπη, η Ινδία και η Κίνα είναι μεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με τις τιμές των ινών να αυξάνονται έως και 70% από τα χαμηλά επίπεδα ναδίρ τον Μάρτιο του 2021, ήτοι από 3,70 σε 6,30 δολάρια ανά χιλιόμετρο ινών, σύμφωνα με την Cru Group, μια εταιρεία συγκέντρωσης πληροφοριών αγοράς. Παρά το γεγονός πως η πανδημία ανάγκασε ορισμένους από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς και τηλεπικοινωνιακούς ομίλους να μειώσουν τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες, σημειώθηκε άνοδος της ζήτησης για υπηρεσίες Διαδικτύου και δεδομένων, που οδήγησε σε έλλειψη διαθεσιμότητας του κρίσιμου αλλά συχνά παραμελημένου υλικού. Εταιρείες όπως οι κολοσσοί της Αmazon, της Google, της Microsoft και η Meta, η μητρική του Facebook, επεκτείνουν τις αυτοκρατορίες των κέντρων δεδομένων τους για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης τεράστιων υποθαλάσσιων διεθνών δικτύων οπτικών ινών. Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη της υπερταχείας ευρυζωνικότητας και των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Οι εν λόγω στόχοι, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, απαιτούν τεράστια ποσότητα ινών να τοποθετηθούν κάτω από το έδαφος. «Δεδομένου ότι το κόστος της εγκατάστασης έχει ξαφνικά διπλασιαστεί, υπάρχουν τώρα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι χώρες θα είναι σε θέση να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί και εάν αυτό θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια συνδεσιμότητα», δήλωσε ο Μάικλ Φιντς, αναλυτής στο Cru.

Ευρώπη, Ινδία και Κίνα είναι μεταξύ των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Η συνολική κατανάλωση καλωδίων αυξήθηκε κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Cru. Η Κίνα αντιπροσώπευε το 46% του συνόλου, ενώ η Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύει την ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά, με το 15% της κατανάλωσης καλωδίων οπτικών ινών από έτος σε έτος. Δυσμενώς λειτουργεί και το γεγονός ότι σε ορισμένα κρίσιμα εξαρτήματα, που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία οπτικών ινών, οι τιμές αυξάνονται. Στην εν λόγω τεχνολογία το φως μεταφέρεται κατά μήκος εύκαμπτων ινών με πυρήνα γυαλιού. Ειδικότερα, παρατηρείται έλλειψη ηλίου, ενός καίριας σημασίας συστατικού στην κατασκευή του γυαλιού των οπτικών ινών. Η έλλειψη εν μέρει προκλήθηκε από διακοπές λειτουργίας εργοστασίων στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, γεγονός που προκάλεσε αύξηση των τιμών του στοιχείου κατά 135% τα τελευταία δύο χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι τιμές του τετραχλωριούχου πυριτίου, ενός άλλου βασικού συστατικού στην παραγωγή ινών, έχουν αυξηθεί έως και 50%, σύμφωνα με την Cru. «Στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία δεν έχω δει ποτέ κάτι σαν αυτή την πληθωριστική κρίση», δήλωσε ο Γουέντελ Γουίκς, διευθύνων σύμβουλος της Corning, της μεγαλύτερης παραγωγού καλωδίων οπτικών ινών στον κόσμο, η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην εφεύρεση της τεχνολογίας αυτής το 1970.

Τέλος, προσέθεσε ότι η Corning τονώνει την παραγωγή για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση από κυβερνήσεις, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή