Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, υποχώρησε ο DAX

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές, υποχώρησε ο DAX

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα χθες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλην εκείνου της Φρανκφούρτης, το οποίο επηρεάστηκε αρνητικά από τα περαιτέρω προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούνιο περισσότερο από το αναμενόμενο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κέρδη ξεκίνησε η εβδομάδα χθες για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πλην εκείνου της Φρανκφούρτης, το οποίο επηρεάστηκε αρνητικά από τα περαιτέρω προβλήματα στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία και την κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιούνιο περισσότερο από το αναμενόμενο. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, αργά χθες πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν κάμψη της τάξεως του 0,08% και 023% αντιστοίχως. Οι επενδυτές τελούσαν εν αναμονή αποτελεσμάτων από τεχνολογικούς κολοσσούς και ήταν ανήσυχοι από τις επιπτώσεις των επικείμενων αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,13%, με πτώση έκλεισε ο DAX κατά 0,33%, ενώ οι λοιποί είχαν κέρδη. Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με 0,33%, με 0,80% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 0,42% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ενίσχυσε τους δείκτες στο Μιλάνο και στη Μαδρίτη.

Τα νέα προβλήματα στις προμήθειες ρωσικού αερίου και η κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος επηρέασαν αρνητικά την αγορά της Φρανκφούρτης.

Ειδικότερα, στη Φρανκφούρτη ο DAX είχε απώλειες απαλείφοντας τα προηγηθέντα κέρδη, διότι ο ρωσικός κολοσσός της Gazprom δήλωσε ότι νέα προβλήματα με τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1 θα οδηγήσουν σε περαιτέρω περικοπή των προμηθειών προς τη Γερμανία. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως διακόπτει τη λειτουργία μιας τουρμπίνας της Siemens στον σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια του Nord Stream 1, συνεκτιμώντας την τεχνική συνθήκη στην οποία βρίσκεται. Αναφορικά τώρα με τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου για τις γερμανικές εταιρείες, αυτά ήταν ανάμεικτα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τη συνολική οικονομική ανάπτυξη. «Το όνομα του παιχνιδιού ακόμα είναι αβεβαιότητα, η οποία επικρέμαται επί των αγορών και των τιμών των μετοχών σε τέτοιο βαθμό ώστε ουδείς γνωρίζει πραγματικά τι πρόκειται να συμβεί», επισημαίνει ο Στιούαρτ Κόουλ, διευθυντής μακροοικονομικής ανάλυσης της Equiti Capital. Η δε τελευταία έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ιfo κατέδειξε ότι οι τιμές ενέργειας και η απειλή ελλείψεων αερίου επηρέασαν το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο. Τέλος, το ευρώ χθες δεν είχε σημαντική μεταβολή και διαμορφώθηκε στο 1,0217 δολάριο.

Πηγή: REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή